Krausz Andrea | 2023.05.26. 14:00
Korhű ruhák, porcelánok, finomságok – Szalay napok leszenek Balatonlellén
Keménykalap, csipkekesztyű, sétapálca. Az 1800-as évek végének eleganciáját idézik fel május 27-28-án Balatonlellén a Szalay napokon, ahol régi recepteknek köszönhetően Károly tortát, Szalay fagyit és úri módra készített batyus halászlét is kóstolhatunk.

Balatonlellén minden év pünkösdjén múltidéző utazásra invitálják az érdeklődőket.

A Szalay napokon a főúri élet mindennapjai elevenednek meg a család hajdani kastélyában és annak parkjában.

Ez az épület ad helyet napjainkban a városi művelődési háznak.

A Szalay család kastélya Balatonlellén
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Kalapok és sétapálcák a Szalay napokon

A Szalay napokon a körülbelül 1890-től 1920-as évekig tartó időszakot, a nemesi életvitelt elevenítik fel ismeretterjesztő, kulturális programokkal egybekötve.

Május 27-én szombaton és május 28-án vasárnap 11 óra 30 perctől mintegy 30 közreműködővel korabeli jelmezes felvonulást tartanak, amit érdemes lesz megnézni.

Az interaktív időutazásban a történelmi korok hagyományainak őrzésével foglalkozó Mare Temporis alapítvány tagjai segítenek. A korabeli ruhákba öltözött elegáns hölgyek segítenek eligazodni a ma már ritkán látott ruhadarabok és a hozzájuk kapcsolódó illemszabályok világában is.

Sokan kíváncsiak a korabeli hangulatot idéző felvonulásra a Szalay napokon
Fotó: Németh Levente/sonline.hu

Pazar gasztronómiai kínálat

A szervezők elmondták, idén szintet lépett a rendezvény a gasztronómia terén is.

Több helyi vendéglátós csatlakozott a Szalay napokhoz, és ezen a hétvégén egészen különleges fogásokat kínálnak a vendégeknek.

A Móló Halsütő a Kastély kedvence elnevezésű barackkrémlevessel készül. A Nádfedeles Nosztalgia Halsütő batyus halászlét főz úri módra. A Puncs Fagylaltozó Eszterházy fagylaltot, a Zsúr Café & Fagylaltozó Szalay fagylaltot kínál.

A Kedvesem Bisztró pedig egy korabeli receptet elevenít fel. Elkészítik a Károly tortát.

A különleges süteményt Perlaki Helga cukrász alkotta újra, emléket állítva a hajdan Balatonlellén élt nemesi családnak,

melynek hölgy tagjai messze földön híresek voltak vendégszeretetükről és kiváló konyhájukról. A Károly torta a Szalay család hagyatékában fellelt, eredeti recept alapján készült, mely Meixner Emilnének, Szalay Hedda leányának receptes füzetéből került kiválasztásra.

„Korszakok jönnek és mennek, de egyvalami állandó, a balatonlellei szívélyes vendégszeretet, ahogy hajdanán a Szalay asszonyok, úgy ma mi készítettük számotokra ezt a kiváló desszertet” – írta oldalán a Kedvesem Bisztró.

Gyönyörű porcelánok és tárlatvezetés

Idén bővült a lellei történelmi múltat idéző tárlat is.

A Hüttl porcelángyártó család hagyatékából csodálatos gyűjtemény lesz látható a művelődési házban, amely az Óbudai Múzeum gyűjteményeiből állt össze.

Ebben a formában első alkalommal láthatja a nagy közönség. A porcelánok mellett a családi örökségből különleges bútorok és tárgyak is helyet kapnak.
A valamikori Hüttl villa ma is áll a Napospart utcában, ma inkább Tildy villaként ismerik.

Hüttl porcelánok Balatonlellén
Fotó: Facebook/Balatonlellei Városi Művelődési Ház

 

A Szalay napok további fergeteges programokat kínálnak. Lesz verklis, gólyalábasok, korabeli cirkusz, tűzzsonglőrök, vizsla- és agárbemutató, solymász-bemutató, családi vetélkedő, interaktív tárlatvezetés és komolyzenei koncert is.

Nyitókép: Facebook/Balatonlellei Városi Művelődési Ház

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva