Mihály Szilvia | 2022.02.26. 10:00
Különleges szálláshelyek a Balatonnál / Ébredj a város felett!
Egy zöld ajtóról nevezte el édesapja korábbi hegyi házát és pincéjét Fárbás Anett, Kishegy szőlőültetvényei között bukkantunk rá a szálláshelyre és esküvői helyszínre.

Gondoltad volna, hogy a mindig nyüzsgő Balatonlellének is van nyugis oldala? Ha nem a part felé veszed az irányt, hanem elindulsz a szőlősorok, pincék felé, a balatoni pihenésnek egy egészen új szegletét ismerheted meg. Menő borászatok, kirándulóútvonalak és egy kilátó is van Kishegyen, a kanyargó utakon felfelé haladva lélegzetelállító panorámában lesz részed.

Nem véletlenül fedezik fel egyre többen a balatonlellei Kishegyet
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A strandok, parti sétány hangjait felváltja a szinte tapintható csend, most a tavaszi madárdal mellé metszőollók csattogása keveredik. Itt nincsenek túlzsúfolt vendéglátóhelyek és szállások, az egész hegyen nagyjából 30 vendég tud aludni, ebből 9 fő a hegy közepén fekvő A zöld ajtós ház ideiglenes lakója lehet. A tulajdonosok nevetve mesélik, volt olyan vendégük, aki este, az északi part fényeit látva megkérdezte tőlük, hogy másnap is bekapcsolják-e ezeket a ledes fényfüzéreket.

Este az északi part fényei fényfüzérként keretezik az eget
Fotó: Mészáros Annarózsa

Mi vonzza ide a pihenőket?

A panorámán és a teljes nyugalmon kívül a jó borok, hiszen egy szőlőbirtok közepén található a vendégház. Nem kell megijedni akkor sem, ha vaddisznót vagy szarvast látsz az ablakból, a „nagyon szakadék” feliratú tábla is arra utal, hogy itt a természet lágy ölén vagyunk.

A természet lágy ölén
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A szőlősorokon túl, szinte a lábunk alatt a Balaton, mögötte az északi part hegyei, minden napszakban varázslatos a panoráma, nem véletlenül választják meghitt kis létszámú esküvők színhelyéül is a házat és a kertjét.

Fárbás Anett
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Mindig is hittem abban, hogy Balatonlellének ezen az oldalán lehet a legjobban pihenni – kezdi a történetük mesélését Fárbás Anett. – Édesapámnak volt itt egy hegyi háza, ezt alakítottuk át 2018-ban. Csak egy falat és a pincét hagytuk meg, na és a zöld ajtót, ami a nagylányom ötlete volt. Ezt a zöld színt apukám keverte a 80-as években fellelhető zöld és fekete festékekből, ez a szín meghatározó eleme lett a vendégháznak, sőt, a borászatunk is ezt a nevet viseli.

Ezt a hegyi házat alakították át
Fotó: Fárbás Anett/ családi

A zöld ajtón túl

A gerenda mennyezetű üveg panorámás teraszról a zöld ajtón belépve gerendás mennyezetű étterem és konyha fogad, a közepén duruzsoló sparhelttel.
– A gerenda nem itteni bontott anyag, egy Pécs melletti családtól vásároltuk, a sparheltet most építettük, ez nemcsak meleget ad, nem dekorelem, hanem főzni, sütni is fogunk vele.

A sparhelt nemcsak dekorelem
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

A szobákhoz vezető lépcsőkre a szőlők fajtáit, a tőkék számát írták, a fából készült lépcsőház hangulatát feldobják a fehér betűk.

– A nagylányom és a vejem is borász, ők foglalkoznak a szőlővel. Kis tételszámú borokat készítünk, 1000-1400 palackkal fajtánként.

Az a bizonyos feliratos lépcső
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Az emeleten a folyosón és a szobákban a falakon szalmakalapok, balatoni fotók, így akkor is látjuk, érezzük a vizet, ha nem nézünk ki az ablakokon a tó felé.
– Minden képünk a lakberendezőnk, Nagy Kornélia fotója. Nagyon sok apró ötletet valósítottunk meg a segítségével, egy hullámhosszon mozogtunk vele a tervezés során, ennek köszönhető ez az összhang, ami a szállást jellemzi. Az ő ötlete volt az is, hogy szalmakalapokkal hozzuk közelebb a partot. Szerintem nem felejtette el a lenti sétányon a kalap árus, amikor a lányommal a teljes készletét felvásároltuk – nevet Anett. – Az egyik kis kalap a lányom fejfedője volt, ő volt anno a koszorúslányunk, az esküvőnkön viselte.

Szalmakalapok a falon
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Fogasként apró, falra fúrt székek funkcionálnak, a balatoni képek mellett zöld ajtókat ábrázoló fotóink is vannak. A legkisebb szobánk neve Trükkös lett. Ehhez a szobához első körben a tervező nem tervezett fürdőszobát, de így nem lett volna praktikus, ezért a tusolót a tetőablak alá tettük. A burkoló is trükkösnek nevezte ezt a megoldást, így maradt ez a neve. A fürdőszobákból is látjuk az északi partot, a kilátásért nem kell a szomszédba menni.

A zöld
Fotó: Mészáros Annarózsa

A ház alatt

– A pinceajtót édesapám és a férjem, Fárbás Csaba még közösen készítette, a családneveink, Borosán és Fárbás láthatók rajta, ezt is mindenképp szerettük volna az új házban is felhasználni. A vendégek részére tudunk a pincében borkóstolót is tartani, itt vannak a hordóink, amit 2019 óta saját logóval készít nekünk a Trust. Az új hordókon, amik nem fértek el itt, már a nevünk (Anett és Csabi) is rajta van. Az itt levő padok is a régi házból lettek átmentve, akkor kerti kiülők voltak. A vendégeknek izgalmas megismerni egy nyers bort, egy majdnem palack érett tételt és a palackozott változatot is, erre is van lehetőség a pincénkben.

Minden ajtónak van többletjelentése
Fotó: Mészáros Annarózsa

Egész évben Balaton

– Egész évben nyitva vagyunk, nyáron kertmozi, ősszel a szüret is vonzza a vendégeket, sokan direkt abban az időszakban érkeznek, amikor be tudnak segíteni a szőlőben, dűlőtúrákra is van igény. Ilyenkor télen is sokan pihenik ki magukat nálunk, sok a visszatérő vendégünk is. A téli városi rendezvények is sok vendéget vonzanak, van aki a mulatságok után szívesebben alszik a csendes hegyen, mint egy hotelben vagy nagy apartmanházban. Volt már lellei ittalvónk is, aki kíváncsi volt, milyen élmény a város felett ébredni.

Lépj be a zöld ajtón
Fotó: Mészáros Annarózsa

Nézd meg képeinket:

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva