Marosi Gábor | 2024.05.21. 12:00
Pünkösdi időutazás Balatonlellén
Verklizenével, ragadozómadarakkal, vadászkutyákkal és korhű ruhákkal várták az érdeklődőket a balatonlellei Szalay-napokon a hétvégén. Az eseményt negyedik alkalommal szervezte meg a Balatonlellei Városi Művelődési Ház és Könyvtár. A kétnapos programot borászathoz kapcsolódó kiállítással színesítették.

Igazi 19. századi hangulatba csöppenhetett bele, aki ellátogatott az idei Szalay-napokra. A szervezők igyekeztek olyan programokkal színesti az eseményt, melyek hitelesen megidézték az 1800-as évek közepét. Kisteleki Gergely solymász és kollégái különféle madarakkal szórakoztatták az érdeklődőket.

– Ebben a korszakban – amit a Szalay nap is igyekszek bemutatni – egy úri kiváltság, passzió volt a solymászat – mondta Kisteleki Gergely.

Elsősorban a nemeseknek volt a sportja. Hoztunk magunkkal három Harris, sivatagi ragadozómadarat. Az egyetlen ragadozó madárfaj, mely falkában vadászik, mint a farkasok. A legszociálisabb ragadozómadár, melynek az őshazája Mexikó és Arizóna. Van velünk egy dolmányos varjú fióka és egy szarkafióka is. Ezek mentett madarak – tette hozzá.

Az agár kutyák sem hiányozhattak az eseményről. Katona Borbála Budapestről vitte magával két éves Ozi hívónévre hallgató agarát. Lapunknak azt mondta, a kitűnő vadászkutyával egy lakásban élnek. Nagy mozgásigénye van az állatnak, de ha véget ér a reggeli futás, azután úgy végigalussza a napot, mint egy cica.

Hartmann Zoltán, a Balatonlellei Városi Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója elmondta, minden évben igyekeznek valamilyen érdekességgel színesíteni a Szalay-napokat. Idén a régi idők szőlőtermesztését és a borkészítést választották.

 

 

Ez azért is fontos, mert Szalay Imre a maga idejében élharcosa volt annak, hogy megállítsa a filoxéra betegség okozta szőlőpusztulást, valamint szenvedélyes szőlész-borász volt és saját borral is rendelkezett a család – hangsúlyozta Hartmann Zoltán.

Kackiás zene szólt a dobozból

A kiváló korabeli zenei hangulatról Ring István a kackiás verklis gondoskodott, aki körülbelül nyolc órányi zenei anyagot vitt magával.

A korabeli zenei hangulatról Ring István a kackiás verklis gondoskodott.
Fotó: Németh Levente

– Ez a verklimuzsika gyönyörűen beleillik ebbe a miliőbe. Nagyon sokan megállnak mellettem és megcsodálnak zenélés közben. Ritkaságnak számít az ilyen hangszer. Úgy tudom, hogy az országban összesen 13 van belőle. Amikor megvásároltam a verklit, akkor eldöntöttem, hogy a szalagokat én készítem el hozzá. Törekszem arra, hogy a saját hangszeremből idehaza magyar zenék szóljanak. Ezért rendületlenül készítem a szalagokat és folyamatosan frissítem a repertoárt. Ez a hangszer csoda. Nagyon szeretem csinálni, és beleélni magamat ebbe a világba. Ezért is velocipédezek, húzok keménykalapot és cilindert a fejembe. Nagyon szeretem ezt a korszakot – hangsúlyozta a kackiás verklis.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

 

 

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép, fotók: Németh Levente/sonline.hu

 

 

 

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva