Góz Lilla | 2023.12.22. 18:00
Vadépusztai búzavirág kapott érmet a csokivilágversenyen
Naponta több száz bonbont készít megrendelésre a karácsonyi ünnepek előtt a balatonlellei Földes Csilla. A megfeszített munka közben egy örömhírt kapott.

A megfeszített munka közben egy örömhírt kapott.

– Szeptemberben neveztem öt bonbonnal az Academy of Chocolate londoni világversenyre és álmomban sem hittem, mind az öt édességgel érmet kapok a hetven tagú szakmai zsűritől – mondta el a lellei bonbonkészítő. Hozzátette: a nemzetközi versenyre 1400 terméket neveztek Európából, Amerikából, Ázsiából, valamint Afrikából, Ausztráliából, a Csendes-óceáni térségből. – Ezüst minősítést kapott az ibolyás, áfonyás, málnás, valamint a búzavirágos bonbonom, bronzérmet szerzett a máklikőrös, szilvás és som-vaníliás ízesítésű – sorolta büszkén Földes Csilla.

Az 2005-ben alapított Academy of Chocolate célja a csokoládékészítés kiválóságának elismerése, és az idei díjátadón jelentős növekedést tapasztaltak az arany minősítések számában, ami a babról-szeletig történő csokoládégyártás minőségében bekövetkezett jelentős változásra utal. Különösen nőtt az indiai kakaó felhasználása, különösen Kerala Idukki régiójából, és továbbra is kitűnő minőségű maradt az ecuadori, madagaszkári és perui kakaó. Az díjak a világszerte kiváló minőségű, kézműves édességgyártókat ismerték el, beleértve a kisebb, feltörekvő márkákat és az elismert márkákat egyaránt​​​​​​.

A világversenyekre mindig egy újdonsággal készül, sosem a meglévő kínálatából választ. Készített már pitypangos, fekete fokhagymás vagy éppen szarvasgombás édességet is.

 

– Kaptam egy termelőtől somvelőt, az új bonbonban emellé almát párosítottam, csökkentve a savanyú ízt és a harmadik réteg vaníliás krém volt – mesélte a kézműves bonbonkészítő.

A búzavirágos bonbon ötlete pedig a vadépusztai búzamezőn született meg.

– Nagyszüleim ezen a településen vannak eltemetve, s amikor mentünk édesanyámmal a sírjukhoz, akkor láttam egy szál csodaszép kék búzavirágot – mesélte hogyan született az új édesség ötlete. – A fejemben már akkor össze is raktam a receptet, a száraz virágot tejszínes alapba áztattam három napra, ebből lett egy nagyon izgalmas ízű krém. A burok kapott egy sötétkék csillogó festést, tette hozzá Földes Csilla, aki azt is elmondta, hogy a vásárlói vélemények mellett ezek a díjak még jobban inspirálják, hogy megédesítsék mások életét.

 

Forrás: sonline.hu
Fotó: Lang Róbert

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva