Krausz Andrea | 2022.10.26. 07:00
Döntőben a balatoni Florida Fagyizó sós mandulás-sütőtökös finomsága
Kiváló eredményt ért el a balatonmáriafürdői Florida Fagyizó jeges különlegessége. Somodi János "Nagyi tortája" fantázianevű fagylaltkreációja bejutott a Gelato Festival World Masters magyar döntőjébe, ahonnan egyenes út vezet a 2025-ös olasz fagylalt világbajnokságig.

Somodi János, a Florida Fagyizó fagylaltkészítője enyhén sós mandulafagylaltot készített fűszeres házi sütőtökkel és pörkölt mézes pekándióval.

Biztos pont a mandula

– A versenyfagylaltom egyik biztos pontja a mandula volt, melyhez az egyik leghíresebb alapanyagot, a 100 százalékos avolai mandulapasztát használtam – mondta a likeBalaton.hu-nak Somodi János. – Olyan gyümölcsöt kerestem, ami jól harmonizál a mandulával. Először a szilvával próbálkoztam, de nem találtam elég jónak. Mivel a szezonális gyümölcsökkel szeretek dolgozni, felmerült bennem a sütőtök ötlete.

Készítettem egy fűszeres sütőtöklekvárt, amibe kardamom, szerecsendió, fahéj és gyömbér is került.

Ehhez raktam még mézes pekándió ropogóst – mesélte a fagylaltkészítő.

Torta della Nonna, vagyis Nagyi tortája a Florida Fagyizóból
Fotó: Gelato Festival World Masters

A világ legjobbja jelenleg egy magyar

A Gelato Festival World Masters versenyét azért is nevezik világbajnokságnak, mert évekig tartó előválogatás során több ezer jelentkező közül választják ki a legjobbat, vagyis a World Mastert.

Óriási siker volt, hogy a 2021 decemberében az aranyérem nyertese Fazekas Ádám lett

(Fazekas Cukrászda – Rétság, Budapest) a Frutta di Pistacchio nevű fagylaltjával. Gondoljunk csak bele: négy éven keresztül 3500 résztvevővel zajlott az eseménysorozat, melynek fináléjában 32 fagylaltmester közül vívta ki az elsőséget Fazekas Ádám.

A Florida Fagyizó ínyencsége a legjobb háromban

Idén újabb előselejtezők indultak, hogy kiválasszák a 2025-ös világdöntő résztvevőit. Októberben 18-án Budapesten rendezték az első magyarországi selejtezőt, amelyen 18 kiváló hazai fagylaltkészítő és cukrász mérette meg magát.

Somodi János a Top 3-ba bekerülve első körben kvalifikálta magát a magyar döntőbe.

További két hasonló selejtezőt rendeznek még hazánkban, ahonnan további hat cukrász jut az immár 9 fősre duzzadt, 2024-ben rendezendő magyarországi döntőbe. Innen 2 fagylaltmester kerül ki a 2025-ös világdöntőre.

Az első selejtezőben magyar döntőbe jutott Somodi János
Fotó: Gelato Festival World Masters

Nyárra betárazzák a sütőtökös alapanyagot

Somodi János 2008 óta dolgozik a fagyis szakmában. Kezdetben a balatonmáriafürdői üzlet fagylaltpultjában szolgált ki, aztán bekerült apósa mellé a konyhába. – Ma már a fagylaltkészítés a fő feladatom, amit nagyon szeretek a sok ezer más apró tennivaló mellett.

Mivel üzletünk szezonális, a fagyit majd csak jövőre tudják a vendégeink megkóstolni. De ígérem az első naptól kezdve a pultban lesz,

így a magyar döntőig egyre jobbá válhat ez a fagyink – mondta Somodi János, majd hozzátette, a következő hetekre meg is van a feladatuk: rengeteg sütőtököt kell feldolgozniuk, hogy biztosítani tudják a jövő évi alapanyagot.

Nyitókép: Gelato Festival World Masters

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva