nemzetisport.hu | 2020.07.31. 19:47
Tudod, mi az a strandbirkózás?
Miután a nemzetközi szövetség (UWW) szándékai szerint a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon bemutató sportágként ott lehet a strandbirkózás, a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) megálmodta az első, háromfordulós országos bajnoki sorozatát: a második állomásra augusztus 1-én, tehát most szombaton, Balatonfüreden a Füred Kemping & Üdülőfaluban kerül sor.

A viadalra rekordszámú nevezés érkezett, mégsem emiatt lehetünk biztosak abban, hogy parázs csatákat láthatnak a kilátogatók: a mezőnyben 23 olyan birkózó szerepel, aki bármely korosztály világversenyén érmet szerzett. Ezek a sportolók két-két világbajnoki arany- és ezüst-, valamint 14 bronzérmet, 13 Európa-bajnoki arany-, 14-ezüst- és 37 bronzmedált nyertek eddig. Mi több, olimpiai dobogósokkal is találkozhatunk: a 2012-es, londoni játékok harmadik helyezettje, Hatos Gábor 37 évesen, Balatonfüreden is bizonyítani szeretne – azok után, hogy az első fordulóban, Esztergomban diadalt aratott.

„Szép jövőt látok a sportág előtt: nagy közönséget vonzhat amiatt, mert látványos, illetve gyönyörű, izmos lányok egyaránt küzdenek. Arról nem is beszélve, hogy elképesztően izgalmasak a párharcok: bármikor elkövethetünk apró, rossz mozdulatot, amely a mérkőzés végét is jelentheti akár. Egy meccs három percig tart, amelyben ha valaki eléri a három pontot, rögtön nyer. Amennyiben ez nem sikerül, értelemszerűen az győz, akinek a neve mellett több pont van az idő lejárta után. Érdekesnek tartom, hogy a homokban más módon kell stabilizálni a testem, mint a szőnyegen, de ehhez is könnyen hozzászoktam” – fogalmazott a szabadfogású klasszis.

A kötöttfogásban kontinensbajnoki második Lévai Zoltán, az Európa Játékokon kötöttfogásban második, Eb-harmadik Torba Erik, az Eb-ezüst- és bronzérmes Németh Zsanett és a kontinensbajnoki harmadik Galambos Ramóna is próbára teszi magát. Rajtuk kívül a 2018-as, Buenos Aires-i ifjúsági játékok ezüstérmese, Szél Anna egyaránt megküzd a helyezésekért, valamint a sorozat végén járó pénzdíjért (a felnőttek között 100 ezer forint jár az arany-, 60 ezer az ezüst- és 40 ezer a bronzérmeseknek) és olimpiai pontokért.

A balatonfüredi versenyt – a többi fordulóhoz hasonlóan – három korosztályban (U14, U18, felnőtt), összesen 19 súlycsoportban rendezik meg. A versenykiírás alapján az U14-esek 10, az U18-asok 14, a felnőttek pedig 16 órától lépnek a homokra; szeretettel várjuk a sajtó képviselőit is!

Nyitókép: Hatos Gábor Balatonfüreden is bizonyítana – fotó: Török Attila

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva