Turbéki Bernadett | 2021.06.27. 20:00
Kint távcsöveztek, bent zseblámpáztak Balatonszárszón
Szinte váratlanul érte a múzeumokat, hogy megtarthatják a Múzeumok Éjszakája rendezvényt. Balatonszárszón is meglepődtek, ám az utolsó pillanatban családokat megmozgató kreatív programot hoztak össze. Aki szombaton este részt vett benne, nem bánta meg.

Petrasitz Péter, csillagász várta távcsővel az érdeklődőket a balatonszárszói József Attila Emlékház udvarán a múzeumok éjszakája programjaként.

– Ezen az estén a Jupiter holdjait és a Szaturnusz gyűrűit figyelhetjük meg. Aki életében először pillantja meg a gyűrűt, úgynevezett „Galilei érzésben” lehet része – mondta a csillagász.

A József Attila Emlékházban zseblámpás tárlatvezetésen vehettek részt az érdeklődők, akik olyan érdekességeket tudhattak meg József Attiláról és családjáról, amelyet az irodalomkönyvekben nem lehet olvasni. Még lánytestvérei fura házassága, a költő szenvedélyessége, és szerelmi élete is napvilágra került a sötétben. Megtudhattuk, hogy szinte senki nem volt kíváncsi lelki vívódásait tartalmazó verseire, szinte semmit nem keresett velük.

Azt hallhatták az érdeklődők, ami az irodalomkönyvből kimaradt Fotó: Turbéki Bernadett

– Bár itt nyaralunk, még nem voltunk az emlékházban, bár szeretünk múzeumba járni, és József Attilát is szeretjük. Nem ismertem ilyen részletesen az életét, megrendítő volt végignézni a kiállítást. Van egy gyönyörű, megzenésített verse, amit még nagyon fiatalon tanultam meg, és óvónőként gyakran énekelem. Itt most komolyan meghatódtam – mondta Bereczki Mária.

Az emlékház minden korosztálynak szórakozást nyújt Fotó: Turbéki Bernadett

– Egy versenyt is szerveztünk, amelynek keretében a résztvevők Balatonszárszó nevezetességeit és vers-utcáját járják végig, a feladatlapot ugyanis csak úgy tudják helyesen kitölteni, ha ellátogatnak mind a nyolc helyszínre, amelyet megjelöltünk a feladatlapon – tájékoztatott Matkovics Diána, szervező, aki maga is meglepődött az érdeklődők létszámán. – Csak most kezdtük a rendezvényt, de már száz fölött van a résztvevők száma – mondta valamivel este kilenc után.

Internetet is bevethettek a versenyzők Fotó: Turbéki Bernadett

Mit ajánl Csukás István búskomorság ellen? Hányszor említik a szárszói vonatotokat az állomás verseiben? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekkel találkozhattak a résztvevők a feladatlapon, szinte az összes állomást végig kellett járniuk a helyes válaszokért.

– Érdekes volt ez a vetélkedő. Mindig láttuk a táblákat, de sosem álltunk meg elolvasni őket, most erre is alkalom adódott – mondta Bíró Eszter egy három fős csapat tagjaként.

– Ötletes volt ez a vetélkedő, és minden kérdésre megkaptuk a helyszíneken a választ, ráadásul összehozta a családot – csatlakozott a rajongótáborhoz Molnár Sára.

A feladatlapok helyes válaszait és az elért időket összevetik, a mezőnynek postán küldik majd el a díjakat.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva