Sanctum – József Attila-est Juhász Annával, Balla Gergellyel és Vecsei H. Miklóssal
Helyszín Balatonszárszó, József Attila utca 7
Időpont

Köszöntő: Szalai Zsolt történész, a József Attila Emlékház vezetője

Vecsei H. Miklós színművész

Balla Gergely zenész, énekes (Platon Karataev)

Juhász Anna irodalmár és meghívott vendégei arra keresik a választ, hogy miképp reagál egymásra a hang és a szó, és miként ihletik meg a klasszikus irodalmi életművek jelen korunk történéseit és a kortárs alkotókat.

A Sanctum zenés esten a művészet olyan „megrendítő” pillanatait keressük, ami révén közelebb kerülhetünk saját magunkhoz, és ha ez egyáltalán lehetséges, néhány pillanatra a világ megértéséhez is. Ezúttal irodalmi felfedezésre indulunk – egy, a XX. századi magyar irodalom egyik legjelesebb alakját, József Attilát megismerő útra egy zenés előadással, beszélgetéssel.

Mit jelent nekünk József Attila? Ismerjük az életét. Van kedvenc versünk tőle. Életszakaszainkban újra- és újraértelmezzük sorait. De ritkán gondolkozunk el azon, hogy milyen pusztító szenvedély és szeretni vágyás élt benne. „József Attila az őrület erejével, egy-egy szavával néha mélyebbre nyúlt, mint bárki más előtte” – írja róla naplójában Márai Sándor. Ebből a mélységből merít Vecsei H. Miklós színművész, innen próbálja megmutatni a költő életútját, szerelmeit és versrészleteit.

A SANCTUM kifejezés jelentése: saját szoba, vagy szentély. Ezt az intim közeget idézi meg az előadás, hogy bemutassa az alkotás folyamatának átszellemült állapotát, meghittségét, emelkedettségét, egy élet történéseit.

A program vendégei:

JUHÁSZ ANNA PRIMA-DÍJAS IRODALMÁR, KULTURÁLIS MANAGER, a Petőfi Kulturális Ügynökség irodalomszakmai munkatársa, irodalmi sorozatok vezetője, filmek kreatív producere.

VECSEI H. MIKLÓS – Junior Prima-díjas színész, rendező, költő. Átdolgozásokat, szövegkönyveket ír és megjelent két verseskötete is. 2015-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Állandó alkotótársa ifj. Vidnyánszky Attila rendezőnek, színészi feladatai mellett jelentős írói és dramaturgi munkák fűződnek a nevéhez.

BALLA GERGELY – énekes, gitáros, a Platon Karataev zenekar egyik dalszerzője. Az együttes külföldön olyan fesztiválokon lépett már fel, mint a Reeperbahn, a Roadburn vagy a Eurosonic, itthon pedig már telt házas koncerteket adtak az A38-on, az Akváriumban és a MÜPÁban is többek között. A zenekar 2022-es, Partért kiáltó c. lemeze Fonogram-díjat nyert, a dalszövegek pedig több iskolában is érettségi tétellé váltak azóta.

Az esemény látogatása ingyenes.

A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával, a Nemzeti Művelődési Intézet szervezésében valósul meg.

Fotó: Petőfi Kulturális Ügynökség

Nyitókép: József Attila Emlékház, Balatonszárszó
Fotó: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva