Gulyás J. Attila / Magyar Nemzet | 2021.02.03. 12:00
A balatonszemesi vendéglátós türelemre inti az ágazat szereplőit
Ha most nem tanúsítunk türelmet, a vendéglátósok pedig kiharcolják a szigorítások enyhítését, idővel romlana a helyzet, majd az újabb leállás után az év további részében már ki se nyithatnánk a vendéglátóhelyeket – közölte a Magyar Nemzettel Csapody Balázs. A balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa arra kéri a három hónapja satuba szorult vállalkozókat, hogy a mostani helyzet tárgyalásos megoldásában bízzanak, ne az engedetlenségben.

– Amikor tavaly tavasszal két hónapra be kellett zárnunk, nem számítottunk arra, hogy később annál is súlyosabb pandémiás helyzettel kell szembesülnünk. Az őszi járványhullámban újra le kellett állnunk, már három hónapja zárva vagyunk. Különösen azok vannak bajban, akik megtartották a dolgozóikat. Leginkább a családi vállalkozások kerültek nehéz helyzetbe, ahol már fogytán a tartalék, de a pénzügyi befektetők által fenntartott, nagyobb vendéglátóipari cégek is gondban vannak. Hogy meddig lehet ezt tolerálni, nem tudom, abban viszont biztos vagyok, hogy a problémáink tárgyalásos úton megoldhatók – közölte az ország egyik leglátogatottabb vidéki éttermének tulajdonosa, aki a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke.

– Ha most nem vagyunk türelmesek és a korlátozások sietős enyhítését kérjük, akkor két-három hónap múlva soron következhet még egy, a jelenlegi szezonnál sokkal megterhelőbb időszak. Ha most lazítanának a járványügyi korlátozásokon, idővel az eddigieknél is nehezebb helyzetbe kerülhet a szakma. Felmerülne az a veszély is, hogy ha a vírus miatt majd újra zárni kell az étkezőhelyeket, az azzal is járna, hogy az év további részében már nem indulhatna be a vendéglátóipar – jegyezte meg a Kistücsök tulajdonosa.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Belföldön már áprilisban megindulhat az élet, a Balatonnál is?

Ez a szakember szerint csak azon a szinten remélhető, amikor már csökken az egészségügyre nehezedő nyomás, kevesebb lesz a fertőzött, továbbá mindenhol fegyelmezetten járnak el az emberek, beoltatják magukat.

Tudtad, hogy a Kistücsök séfje remekül szerepelt a Bocuse d’Or-on?

Nem a nyitás, hanem a tárgyalás a megoldás

– Állampolgári engedetlenségi akciókkal, általában a radikális megoldásokkal nem értek egyet, ehelyett inkább olyan fórumokra van szükség, ahol a szakmabeliek elmondhatják gondjaikat, illetve azok megoldásához segítséget kérhetnek. Most minden vendéglátóipari vállalkozásnak nagy szüksége van arra, hogy a kormány által jóváhagyott segítség időben megérkezzen – fogalmazott a szakember, aki szerint figyelemreméltó kérés, hogy a bevétel nélkül maradt munkáltatóknak ne kelljen sokat várniuk az állományban tartott dolgozók havi munkabér-támogatására.

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

Forrás: Magyar Nemzet
Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva