likeBalaton.hu | 2020.10.18. 17:00
Balatonszemesi az év Hős Fája, a Bagolyvári promenád!
Online szavazáson 5091 szavazattal a mélykúti júdásfa nyerte idén az Év fája címet, a Hős fa címet a balatonszemesi Bagolyvári Promenád fasora, az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig a debreceni Déri téri kocsányos tölgy kapta.

A Hős Fa 2020-ban a balatonszemesi Bagolyvári promenád!

Balatonszemesen található a Balaton vidékének egyik patinás helye, amely szép gesztenyefáiról ismert. Ez az úgynevezett Bagolyvári promenád, vagyis a Bagolyvár utca. Állítólag már az 1900-as évek elején is gesztenyefák álltak itt, amit a helyiek mindig újakkal pótoltak. A fasor ugyanis a helyiek egyik büszkesége, ráadásul az Év fája 2020 országos verseny egyik jelöltje is. Az utca végén a Sóhajok hídja, amit olasz mintára ugyancsak az 1900-as évek elején építettek.

Mit lehet tudni a győztes fáról?

Az Ökotárs Alapítvány az Év fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. Az Év fája címmel kitüntetett mélykúti júdásfát – valószínűleg – a vajdasági Szabadkáról érkezett, Mélykúton szolgálatot teljesítő Ferences-rendi szerzetesek hozták magukkal, és ültették el a településen a Grassalkovich család által építtetett templom északi oldalán az 1760-70-es években. A néphit szerint a júdásfa virágai “Krisztus Urunk vérét” szimbolizálják, a lapos magvak pedig a júdáspénzre utalnak. Csoda, hogy ez a mediterrán növény a templom északi, időjárásnak, hidegnek jobban kitett oldalán egyáltalán megmaradt, és mind a mai napig megvan. A júdásfa a közel ötezer lelkes kisváros, Mélykút mértani középpontján helyezkedik el. A templomdomb az általános iskola közelsége és a templom központisága miatt kedvelt pihenő és játszóhelye a település lakóinak.

Az Év fája versenyről bővebben

Az Ökotárs versenyén idén 38 jelölt indult, a szakmai zsűri választotta ki a 10 döntőst. Ezek közül a közönség július 1. és október 1. között online szavazással választotta ki kedvencét. Ebben az évben a korábbiakhoz képest rekord mennyiségű, 20 464 szavazat érkezett, és különösen a dobogós helyeken álló fák támogatottsága változott folyamatosan a szavazás hetei alatt. A mélykúti júdásfa mögött a debreceni Déri tér tölgyfája lett a második, a geszti Tisza-kastély platánjai pedig harmadik helyezést értek el.

 

Nyitókép: A Bagolyvár utca Balatonszemesen, gesztenyefák, ősz
Fotó: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva