likeBalaton.hu | 2021.07.29. 14:00
Ínycsiklandó filmek mutatják be a balatoni gasztronómiát
A sorozat három népszerű balatoni étterem konyhájából jelentkezik Pokorny Lia vezetésével.

Mi kerül a tányérra a kedvenc balatoni éttermünkben? Hol szedik, hogyan sütik-főzik, amíg a pincér leteszi elénk? Honnan indult a hely, és miként látja önmagát a tulajdonos? Pokorny Lia három népszerű balatoni étterem konyhájába állt be több napra, hogy a pult másik oldaláról is megismerje és megmutassa mindazt, ami a kedvenc helyünk asztala mellől nem látszik. Debütál a Finom Balaton, a MOL Nagyon Balaton gasztrofilm-sorozata.

Pokorny Lia a Finom Balaton forgatásán Fotó: MOL Nagyon Balaton hivatalos

Pokorny Lia a Finom Balaton forgatásán
Fotó: MOL Nagyon Balaton hivatalos

Pokorny Lia felköti a Papok Borozója, a Kővirág és a Kistücsök kötényét

Süt, főz, gombát szed, hajtást válogat, felszolgál és közben kérdez. Az éttermek tulajdonosai, szakácsai, a bort, sajtot szállító termelők pedig elmesélik, hogy miért kezdték el, miért szeretik, mi az erősségük és a gyengeségük. Az epizódok mindegyike egy-egy vacsoraesttel zárul, ahol a MOL Nagyon Balaton fellépői, Hangácsi Márton, Saya Noé és Odett lépnek fel.

Pokorny Lia a Finom Balaton forgatásán Fotó: MOL Nagyon Balaton hivatalos

Pokorny Lia a Finom Balaton forgatásán
Fotó: MOL Nagyon Balaton hivatalos

– Nem az ismert gasztró sztorikat akartuk pár percben felvillantani, hanem

hozzá akartunk lassulni az éttermekhez, több napig együtt lenni, enni-főzni velük, megérteni valamit a működésükből, a lelkükből.

Ezért lettek a kisfilmek is 45 perc hosszúak – mondta el a Finom Balaton sorozat rendezője, Könyves Dina, aki Pokorny Liával együtt valóban több napot töltött el mindegyik helyszínen. A sorozat ötletgazdái és producerei a MOL Nagyon Balaton alapítói, Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán.

Pokorny Liának a főzés szeretetén túl az éttermek mögött álló arcok, karakterek jelentették a legfőbb inspirációt.

– Szeretek főzni, finomakat enni, szeretem felfedezni ezt az országot, szeretem a Balatont és környékét.

És szeretem azokat az embereket, akik képesek teremteni és váltani, változtatni, új utakat keresni és szüntelenül a minőségre törekedni, harmóniában a környezettel, a természettel. Szeretem bennük, hogy tudják, mit hoztak létre, mégis alázattal kezelik a sikert, mert kemény munka van mögöttük, de előttük is, amiben nem lehet megállni, hátradőlni. Mindezt a magától értetődő természetességgel kezelik. Mert hogy is lehetne máshogy? Ebben a sorozatban csupa olyan emberrel találkoztam, akiknek fantasztikus volt a közelében lenni. Körüllengi őket a titok, az erő, a bölcsesség és a szerénység. Ők a főszereplők, mégis azt érzem, hogy háttérben maradnak, mert számukra az a fontos, amit létrehoztak, és hogy ezt átadhassák nekünk – mondta a színésznő.

Pokorny Lia a Finom Balaton forgatásán Fotó: MOL Nagyon Balaton hivatalos

Pokorny Lia a Finom Balaton forgatásán Fotó: MOL Nagyon Balaton hivatalos

 

A Finom Balaton a balatonszőlősi Papok Borozójával debütált július 28-án. A MOL Nagyon Balaton youtube-csatornáján látható kisfilmből megismerhetjük az éttermet vezető Papp családot, a Tekeresvölgyi sajtokat, a ház borát készítő Szabó és Fia pincészetet, a mangóízű retket és az üknagymama szekrényének új életét. A köveskáli Kővirág étterem sztorija augusztus 11-én, a balatonszemesi Kistücsök éttermet bemutató rész augusztus 25-én érkezik.

 

Nyitókép: Pokorny Lia a Finom Balaton forgatásán
Fotó: MOL Nagyon Balaton hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva