2020.02.25. 17:00
Köveskál, ahol szeretik a vendégeket
A beszédes nevű falu, Köveskál a Kál horka nemzetség szállásbirtoka volt egykor. Máig kő borítja a mandulásokat, a Kornyi-tó legelőit.

Követ fordít ki a szőlőkapa a hegyen és a kertben. A sok kő az évszázadok során a házakba, boltozatos pincékbe, kerítésekbe költözött. A régi kőművesek szárazon rakták, de a maiak se vakolják le. Így biztosítják a falu házai azt a semmihez sem hasonlító hangulatot, melyet a Káli-medence egésze áraszt.

Mostanában azonban már nem a település valódi neve fogja meg a turistákat, sokkal inkább az, hogy Köveskált a „magyar Toszkána” kapujának, vagy legújabban gasztrofalunak hívják. A 374 lakosú településen négy étterem és két nagyobb borászat keresi a vendégek kedvét. Sokan csak egy jót enni érkeznek a faluba. De a község kedvelt a kerékpáros turisták körében is, hiszen a medence szépsége rabul ejti a kirándulókat.

“A Balaton-felvidék gyönyörű, régi házait meg kell őriznünk!” Interjú Szűcs Endre építésszel – Katt ide!

Kellemes sétát lehet innen tenni a Fekete-hegyre, ahol az erdőgazdaság által felújított Eötvös kilátó az utazó-író emlékét őrzi. A Kornyi-tó a Jancsó-filmek hangulatát idézi – a forgatások kedvéért állított, sült szalonnákra emlékeztető furcsa szobrok ma is láthatók a madárritkaságok által is kedvelt tó partján. Az egész terület a nemzeti park része, állat- és növényvilága számos különlegességet rejt. Csak itt találhatunk lisztes kankalint és számos orchideafajt.

A falu néhány évtizede felkapott lett a művészek körében is, az öreg házak hamar elkelnek. Erről a település polgármestere, Győrffy Szabolcs mesél az egykori körjegyzőség régi, szép épületében. Ma itt már csak a falu első embere fogadja a hozzá betérőket, a hivatal valójában a szomszédos Kővágóörsön működik. Az itteniek mégis hivatalnak hívják még az épületet, amelyen időközben nyílászárókat cseréltek, már csak festeni kell. Az épített örökségre éppen úgy vigyáznak, mint rég, sőt.

– Az utóbbi néhány évben hét régi épületünket is felújítottuk. Az egykori iskola ma már korszerű turistaszálló, 17 vendéget képes fogadni egyszerre, nyaranta telt ház van – mondja a polgármester, miközben körsétánkon a tekintélyt parancsoló magasságú épülethez érünk. Bent modern szobák, felújított kiszolgálóhelyiségek várják a vendégeket. Kint, az árnyas kertben szabadtéri színpadot és falukemencét építettek. A közelében félig már meg­újult a játszótér a máskor is készségesen segítő Köveskál Jövője Alapítványnak köszönhetően. Mellette, a Pocsétának nevezett területen áll a Csodaszarvas fából készült, modern szobra, amely Szőke Gábor Miklós alkotása. Három éve szimbolizálja itt a falu honfoglalás korig visszavezethető történelmét.

– Lassan újra kell festeni – mondja a polgármester, majd a közeli kultúrházhoz invitál. Annak tetőszerkezetét, tágas helyiségeit, azok padozatát már felújították a színpaddal együtt. Műszaki eszközöket vásárolhattak, új a hangosítás, és rendezvényszervezőt vettek fel. Szép Andrea porcelánfestő, és tősgyökeres köveskáliként szívén viseli a település fejlődését. Ő festette színesre a falu betlehemének figuráit. Az öt éve, erdélyi fafaragó által készített alkotásokat a régi tűzoltószertárban állították fel.

– December elsején adtuk át, sokan voltak. Összehozta a falu lakóit a kellemes hangulat. Beszélgettünk, forralt boroztunk késő estig a megnyitón – emlékezik Andrea, aki most a helyi címert tervezi újra, és arra készül, hogy a falu karácsonyfája helyére húsvétkor tojásfát állítsanak. Az ő keze munkáját dicséri az óvoda újrafestett, mesefigurákat ábrázoló kapuja is. Az épület új, piros cserépteteje messziről virít.

– Az intézmény a Magyar falu program keretében újult meg, víz- és villamos bekötések készültek, korszerűbb a fűtés, kicseréltük a mosdókat. Álmennyezet, szigetelés készült a 12 milliós támogatásból, amelyhez mi is tettünk pénzt. Örömünkre a gyerekek száma nem csökken, a 23-as létszám évek óta stabil, és előreláthatóan így is marad. Négy település legkisebbjei cseperednek nálunk – jegyzi meg Győrffy Szabolcs az óvoda udvarán. Ott ezután kezdődik a felújítás, támogatásból parkosítanak, és új játékokat vesznek.

Az óvodához közel találjuk a városkutat a mosóházzal. Innen indul majd hamarosan az egyik sétaútvonal. Azokat azzal a céllal alakítják ki a zegzugos faluban, hogy a turisták könnyebben eljussanak az éttermekből a nevezetességekhez, közben megismerve a települést. Az 1700-as években épült mosóház a község egyik nevezetessége. Nem kevésbé értékes a szépen felújított, emeletes nemesi kúria, amelynek pincéjében egykor a mezővároska börtöne volt.

– A megújuló és újonnan készülő épületekre Farkas István főépítész ügyel, segít megvédeni a településképünket. A rendeletben kilenc régi stíluselemet jelöltünk meg, amelyek közül legalább háromnak meg kell jelennie az épületeken az átalakítás, illetve új építés során. Lenni kell az épületen boltívnek, tornácnak, osztott ablaknak, cseréptetőnek. Erre már vannak szép példák – hangsúlyozza a polgármester.

Ugyancsak joggal büszke a két, mostanra megújult templomra. A református felújítására az egyházközség nyert támogatást. Lábazatot, falakat festettek, javították a torony bádogszerkezetét. Hasonlóképpen megszépült a katolikus templom is.

– Tíz önkormányzati bérlakásunk korszerűbb lesz, a munkák idén befejeződnek. Az egykori községi konyha épületében is lakásokat alakítottunk ki. De a legszebb talán az új védőnői szolgálat, amely a megyében a legkorszerűbb – mondja a polgármester. Az igényesen felújított, barátságos és tágas váróterem falain vidám rajzok a gyerekek kedvenceiről. A székek melletti tárolóban, a pelenkázó mellett plüssjátékok várják a kicsiket. Egy belső helyiségben a nőgyógyászati vizsgálót rendezték be, az asszonyok örülnek, hogy nem kell a városba utazniuk a szűrővizsgálatokra. – Hét faluból hetven gyermeket látunk el hatéves korig – mondja a védőnő, Csoma Mónika. Aztán nevetve hozzáteszi, hogy a gyerekek olyan jól érzik itt magukat, hogy sokszor haza se akarnak menni.

A faluközpontban a buszmegálló körül nagy sürgés-forgást látunk. A közelgő Furmint-napokra készülnek a helyiek, akik még egy zongorát is elhelyeztek a tágas váróban. – Igen, a buszváróból zongoraszó hallatszik majd ki, színesítve a programokat – helyesel a polgármester. Elmondja még, hogy idővel nagyobb renoválást is kap a retró stílusú helyiség. Annál is inkább, hiszen a településen is áthalad majd a Giro d’Italia kerékpáros körverseny.

– A vendéglátósokkal összefogva szeretnénk látványos elemeket létrehozni. A faluvégeken kőből rakjuk ki a település nevének betűit, de egy hatalmas borosüveget is felállítunk, fellépnek mazsorettek, lesz óvodások versenye rózsaszín kerékpárokon – sorolja a még képlékeny terveket a polgármester. Szó esik a hagyományos helyi programokról is: megünneplik a Vince-napot, a falunapot, a nőnapot és a férfinapot.

A faluközpontban áll egy hatalmas öreg prés, amely ugyancsak megújul, remélhetőleg még idén. Ahogyan a térképház szintén. A Káli-medence falvaiban egykor felállított kis térképházak a helyi építészeti stílusjegyeket őrizve készültek mintegy harminc éve. Rájuk fér a renoválás. – Ennek a romos épületnek a kezelését pedig átvesszük az államtól. Így lebonthatjuk, hogy ne rontsa a faluképet – mutat az egyik omladozó ház homlokzatára Győrffy Szabolcs. Közben csatlakozik hozzánk a helyi önkéntes tűzoltó egyesület parancsnoka, Marton András.

– Az 1886 óta működő tűzoltóság mai szertára összefogással újult meg. Sokat segített Székely Tibor és Marton Norbert, de minden tagunk a cél mellé állt. Több az eszközünk, újabb felszerelésekhez jutottunk. A pályázati támogatásból rádiót, motorfűrészt vásároltunk. A nemrég rendezett Vince-napi mulatság adományaiból létrát vennénk az autóra. Igaz, 25 éves IFA kocsink helyett szükség lenne már egy újra, csakhogy akkor az egész szertárt át kellene építeni. A mai autók magasabbak – magyarázza András a szertár ajtaját nyitva, aki három éve irányítja a 17 tagú egyesületet. Örömmel újságolja, hogy több fiatal belépett a tagok közé a közelmúltban. Jól működik a csapat, nagy a lendület. A környék nyolc falvából kapnak riasztást, tavaly hatszor vonultak.

Miközben továbbsétálunk a faluban, váltunk még néhány szót a település jövőjéről. Győrffy Szabolcs újságolja, hogy pályáztak a zártkerti utak felújítására, illetve a faluközpont megújításán is dolgoznak – ennek érdekében például telket vásároltak. Emellett járdaépítésre készülnek, az első ütemre nyertek több mint négymillió forintot. Ebből az összegből a hivataltól a faluközpontig készülhet el a gyalogút, de a két faluvégre szintén terveztettek egy-egy szakaszt. Összesen nagyjából 600 méternyi járófelület készül, két gyalogos-átkelőhely köti majd össze a három járdát. Sajnos emiatt szűkebb lesz az úttest, miközben a kékkúti vizet szállító kamionok is keresztülhaladnak a falun, de ez utóbbi ellen egyelőre nem tudnak mit tenni. Pedig a Káli-medence kerékpárútja is itt halad. Egyébként a falu útjai rendben vannak, a közelmúltban hat utcát aszfaltoztak le.

– Ahogyan a kistelepülések nagy részén, nálunk is magas az idős lakosság aránya. Nagy szükség volt rá, hogy új falubuszt kapjunk. Ezt sikerült most megvalósítanunk: a tízéves gépkocsit a napokban felváltja az új. A fiatalokra ugyancsak gondolnunk kell. Önkormányzati telkeket szeretnénk kialakítani, hiszen szinte ez az egyetlen esélye a falunak, hogy helyben tartsa a fiatalokat, vagy letelepedőket csábítson ide. Néhány ingatlan külföldi kézben van, azonban az a hullám már rég lecsengett. Viszont, mivel egyre többen kötnek rá a szennyvízvezetékre, és a vendégek száma is nő, a nyári hónapokban kapacitása határán mozog a tisztító működése. Bővítenünk kell a szennyvíztelepet, már megtettük az első lépéseket ennek érdekében, de önerőből nem tudjuk megoldani. Ugyanis az adóbevételünk nem éri el a 13 millió forintot, nagyjából ennyit tudunk fejlesztésre költeni. Talán mondanom sem kell, hogy ennek a pénznek a helye már előre megvan minden évben – teszi hozzá mosolyogva a polgármester.

Aztán elárulja, hogy már készítik a rendezési tervet, amelyben szeretnének kialakítani egy parkolási rendet. Nyáron nehéz a közlekedés náluk, sok a rendezvény, miközben a turizmus három ága is fejlődik. A bor- és a gasztroturizmus mellett megjelent a lovasturizmus is. Tehát szemmel láthatóan jó irányba haladnak.

Érdemes meggyőződni róla személyesen, annál is inkább, hiszen Köveskál szereti a vendégeket.

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva