Turbéki Bernadett | 2021.08.14. 18:00
Minden eladó! Kincseket adtak el potom pénzért Balatonszemesen
Évente egyszer vásártérré alakul Balatonszemes központja. A környékbeliek bolhapiacot tartanak, hogy a megunt, ám kitűnő állapotban lévő holmijaiknak új gazdát találjanak.

Könyv, baba, síoverál, korcsolya, gumiasztal, vasaló, walkman… Sorolni lehetne azokat az árucikkeket, amelyeket kínáltak a szemesi bolhapiacon. A régi holmik között újakat is árultak: néhányan saját készítésű portékáikat kínálták.

Keresztszemes minta járt az illatzsákokhoz Fotó: Turbéki Bernadett

 

– Még a gimnáziumban szerettem meg a keresztszemes öltögetést, bár tartottam egy kis szünetet. Most ez a hobbim, és a bolhapiacra sok mindent készítettem – mutatta a portékáit Gerlai Györgyné, aki levendulával töltött hímzett tasakokat, párnákat, és egyéb dekorációkat vitt a bolhapiacra.

Schlagmann Mária is a saját készítésű horgolmányait kínálta a régi porcelán mellett.

A horgolt figurák jól megfértek a régi tányérokkal egy asztalon Fotó: Turbéki Bernadett

 

– Vegyesen fogy a régi és az új termék. Lecseréltem a konyhabútorom és nem illik bele a dísztányér, gondoltam megválok tőlük és egyáltalán nem szomorkodom emiatt, mert az igazán régi darabokat megtartottam azért – mondta Schlagmann Mária.

Konyhafelszerelést vásárolt Nagy Mónika is. Igazi kincsre lelt a régiségek között.

Az elektromos kotyogós főzi az új tulajdonosa követkető kávéját Fotó: Turbéki Bernadett

 

– Ez egy nagyon régi valami – mutatta a kotyogós, ám elektromos kávéfőzőt. – Van egy tanyám, amit csupa régi holmival rendeztünk be. Most hazamegyünk és főzünk egy jó kávét ezzel az új szerzeményünkkel – mondta a vásárló.

– Limonádét tessék! Limonádét tessék! – hallatszott gyerekektől, akik a sorok között járva papírpohárba osztogatták a hűsítő nedűt. Több „standnál” is gyerekek munkálkodtak azon, hogy zsebpénzhez jussanak.

Muffinok színkavalkádja csalogatta a vásárlókat Fotó: Turbéki Bernadett

– Tegnap délben egyik barátnőm kikeverte a tésztát, mi kisütöttük, a kisebb gyerekek pedig kidíszítették ezeket a muffinokat. Nincs két egyforma közöttük –mutatta a színes sütiket Rauf Adél.

A tizenhárom éves Tóth Bence kőzeteket hozott eladni.

Tóth Bence maga szedte a köveket Fotó: Turbéki Bernadett

– Hobbi szinten foglalkozom velük, magyarországi bányákból valók. Én szedem őket, rendszerint apukám visz el ezekre a helyekre. Egy internetes oldal segítségével beazonosítom őket – mesélte az ifjú geológus.

Akciókat találtak ki vevőcsalogatónak Fotó: Turbéki Bernadett

– Tessék jönni, kiváló akcióink vannak! – szólította meg a bámészkodókat három kisfiú. Zsombor, Norbi és Noel. – Ötszáz forint feletti vásárlás esetén matricát adunk ajándékba, de ha vesz három kisautót, adunk egy negyediket ajándékba-mondták szinte kórusban, majd felhívták a figyelmet a temérdek mennyiségű fociskártyára, amelyek az évek során összegyűltek. Volt közöttük aranyozott és kétalakos is. Azt is elárulták, hogy a bevételt egy új tablet vásárlására szánják.

Szóló és ruha is jól megfértek egy helyen Fotó: Turbéki Bernadett

– Azért hoztunk a gyermekruhák mellé szőlőt is, hogy a lányomnak legyen sikerélménye, ami az eladást illeti. Meglepetésemre egyformán fogy a szőlő és a ruha is-mondta Ill Krisztina, aki a korábbi években nagyobb gyermekeivel jött árulni – A nagyok mesélték a legkisebb gyereknek, hogy milyen jó szokott lenni a bolhapiac, így el kellett jönnünk, mert szerintem is van egy hangulata-mondta az anyuka.

– Három-négy éve járunk rendszeresen eladni a gyerekek régi játékait. Szeretjük, nem is a piac, hanem a közösség miatt. Inkább kincsvadászatnak hívnám. A lényeg, hogy kevesebb holmit vigyünk haza, mint amennyivel eljöttünk – mondta Szabó Teréz.

– Jöjjön, mondja meg, melyik festményem tetszik! – invitált Horváth Gabriella, aki már két festményt is eladott mindjárt a bolhapiac megnyitása után. – A kisebb balatoni festmények mennek jobban. Ezt a festményt pedig Kecskeméten, egy művésztelepen alkottam-mutatott egy tájképre, amelyen egy nyírfa volt a középpontban. – Igyekszem kicsit beszélgetni az emberekkel, mert mindenki csak a mobilját bújja. Szeretném, ha észre vennék, hogy az interneten kívül van más is – mondta a művész, aki szerint fontosak a hasonló események, mert közösségformáló hatásúak.

Barátságból árulnak

– Régen több könyv fogyott, mint üvegáru, idén mintha fordult volna a kocka – mondta Juhász Ágnes, aki egy barátnője miatt árul évek óta a bolhapiacon.

– Hárman vagyunk itt egykupacban, akik erre az időpontra szervezzük a nyaralást, hogy itt lehessünk – mondta Fekete Orsolya. Jó buli, jó a közösség, és becsületesek az emberek. Mindenki szabadulni szeretne a holmiktól, így többnyire a vásárló mondja meg az árat-tette hozzá Orsolya, miközben megérkezett egy vásárló.

Eróss István, a legeslegjobb vevő megtalálta a keresett kincset Fotó: Turbéki Bernadett

– Csókolom, itt van a legeslegjobb vevője – köszönt az öregúr, aki egy lámpabúrát nézett ki a standon és azt is elárulta, hogyan válhat valaki a legjobb vásárlóvá.

– El kell hozni egy rakás pénzt a hónaljtáskában, és ki kell választani a legjobb árut, amit csak mi vennénk meg. Mint például ezt a lámpaburát, ami miatt jöttem – mutatta Erőss István.

Egyedi skatulyákat készít hűtőmágnesként

Régi balatoni fotókkal, járművekkel, iniciálékkal díszített gyufásskatulyákat hozott a bolhapiacra Savanyú Katalin, amelyeknek díszítését ő maga készítette. Ezek a kis skatulyák mindig kéznél vannak, hiszen mágnessel tapadnak a hűtőre.

A skatulyákba titkos dolgokat is lehet tenni, ha kifogy a gyufa Fotó: Turbéki Bernadett

– Láttam dobozkákat nívótlan verzióban, arra gondoltam, sokkal szebben meg lehet csinálni őket úgy, ahogyan én elképzelem… –mondta Savanyú Katalin az idei balatonszemesi bolhapiacon, ahol a gyerekek vették át a hatalmat…

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva