Postamúzeum
Helyszín Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky út 46
Telefonszám
E-mail cím info@postamuzeum.hu
A Hunyady-család balatonszemesi birtokán a 18. század utolsó negyedében istálló céljaira emelt barokk műemléképület 1962 óta ad otthont a Postamúzeum kiállításainak.

A Hunyady-család balatonszemesi birtokán a 18. század utolsó negyedében istálló céljaira emelt barokk műemléképület 1962 óta ad otthont a Postamúzeum kiállításainak.
A múzeumot akkor működtető Hírközlési Múzeumi Alapítvány 2003–2004-ben felújíttatta a kincstári tulajdonban lévő ingatlant, s megépíttette a kiállított fogatolt- és gépjárművek, valamint a mozgópostakocsi védelmére szolgáló lábaspajtát. A szépen kialakított udvar méltó környezetet nyújt Trischler Ferenc szobrászművész alkotásának, a hírközlési emlékműnek, amellyel a közeli és távolabbi múltban, a hírvivői szolgálatuk teljesítése közben elhunyt postásoknak, távközlési és műsorszórási dolgozóknak állít közös kegyeleti emléket, egyetlenként Európában.
A hajdani istállóépületben berendezett a Kocsiszekértől a postaautóig című állandó kiállítás a Postamúzeum járműgyűjteményének válogatott darabjait tárja a közönség elé. Az épület történetéhez is kapcsolódva a kiállítás a postai szállítás történetét mutatja be a 15. századi, Mátyás király korabeli kocsiszekértől a közelmúlt motoros meghajtású postaautóiig.
A több évszázados istállóépületben és a Dunántúl jellegzetes népi gazdasági épületét mintázó lábaspajtában elhelyezett eredeti és modellezett járművek, a korhű postai egyenruhákba öltöztetett bábuk, s a keretekben lévő dokumentumok, fényképek, térképek postatörténeti utazásra invitálják a kedves látogatót.

 

Nyitvatartás

Április 15. – június 15. és szeptember 15. – október 15. között keddtől vasárnapig 10–16 óráig nyitva. Hétfőn zárva.

Június 16. – szeptember 14. között keddtől vasárnapig 10–18 óráig nyitva. Hétfőn zárva.

Egyéb napok, melyeken zárva vagyunk: nagypéntektől húsvétvasárnapig és pünkösdvasárnap.

Október 16. és április 14. között télen zárva.

 

Belépőjegy árak

Felnőtt: 600 Ft
Diák/nyugdíjas/postás: 300 Ft
Családi belépőjegy: 1500 Ft
Csoportos belépő (10 fő felett) – felnőtt: 300 Ft/fő
Csoportos belépő (10 fő felett) – diák/nyugdíjas/postás: 200 Ft/fő

Ingyenes: 70 év felettieknek, fogyatékkal élőknek, pedagógusoknak, újságíróknak.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva