likeBalaton.hu | 2024.07.10. 12:00
19 halott: 22 éve történt a tragikus buszbaleset Balatonszentgyörgynél – megemlékezés
A buszbaleset emlékművére a Medjugorjéban található Szűzanya-szobor másolatát készítette el az eredetit megalkotó olasz család, ugyanabból a márványból.

2002. július 1-jén egy Medjugorjéba tartó, 51 utast szállító lengyel zarándokbusz szenvedett balesetet: a jármű fékezés nélkül hajtott be a Balatonkeresztúr és Balatonszentgyörgy közötti körforgalomba, majd felborult és a tetején állt meg. A balesetben 19 utas, köztük két gyerek vesztette életét, és sokan megsérültek. Akkor egy kisgyerek hosszú órákra a busz alá szorult, egy tűzoltó, egy orvos és egy rendőr tartotta benne felváltva a lelket, magyarul beszélve hozzá, amíg ki tudták szabadítani.

A buszbaleset emlékművére a Medjugorjéban található Szűzanya-szobor másolatát készítette el az eredetit megalkotó olasz család, ugyanabból a márványból.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (j2) és Móring József Attila, a térség kereszténydemokrata országgyűlési képviselője, a Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos (j) koszorúz a 22 évvel ezelőtti lengyel buszbaleset helyszínén tartott megemlékezésen Balatonszentgyörgyön 2024. július 8-án.
Fotó: MTI/Filep István

Közös imával zárult a megemlékezés

– A tragédiák sok mindent megváltoztatnak, más irányba visznek, sokszor csak hosszú évek múltán derül ki, hogy van más, családot, nemzetet megerősítő üzenetük is. A buszbaleset áldozatairól és a tragédiát elszenvedő családokról mindig meg fognak emlékezni – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, Soltész Miklós hétfőn a 22 évvel ezelőtti lengyel buszbaleset helyszínén tartott megemlékezésen, Balatonszentgyörgyön

A megemlékezés végén koszorúkat helyeztek el az emlékműnél az államtitkárság, az önkormányzatok, a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat képviselői, majd közös imával zárult az esemény.

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: A 22 évvel ezelőtti lengyel buszbaleset emlékműve a 7-es főút körforgalmánál Balatonszentgyörgynél 2024. július 8-án.
Fotó: MTI/Filep István

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva