szabadfold.hu/Vass Krisztián | 2021.07.25. 18:00
A madármenedék és a Kis-Balaton hű őrzője volt Gulyás József
„A halászgató ember gondolat- és képzeletvilága, az egész lénye hasonlít a pásztorokéhoz, ha napokig nem találkozna emberekkel, akkor sem hiányzik néki a társ.” - írta róla a vörsi születésű népi-nemzeti költő, Borsi Darázs József.

Gulyás József, az első magyar természetvédelmi őr ugyanazon a napon született az Osztrák–Magyar Monarchiában, mint a világ első nemzeti parkja a távoli Amerikában. A ma Siófokhoz tartozó Kilitiben a naptár 1872. március elsejét mutatott. Ő fiatalon kakastollas egyenruhát öltött.

Mivel felesége kevésbé módos polgárlány volt, így kellő házassági kaució híján a csendőrségtől leszerelt. Halásznak állt, Vörsre került. Gárdonyi Máté Balatonkiliti évszázadai cím alatt közölte szülőhelye falutörténetét: „Kiliti a bödönhajó, e hagyományos, egyetlen fatörzsből kivájt vízi jármű készítésének egyik balatoni központja volt (az utolsó hajót 1897-ben gyártották Vörsön).”

Nem tudni, volt-e köze ennek a költözéshez. Mindenesetre a Kis-Balatonnál állapodott meg végleg.

A Kis-Balaton csendes tája
Fotó: Mihály Szilvia

Közben elzengett Károlyi Mihály őszirózsás forradalma és Magyar Népköztársasága. Gulyás József negyvenhét esztendős volt, amikor feltűnt és 133 nap múlva eltűnt a Magyarországi Szocialista Szövetséges Tanácsköztársaság. Aztán győzött az ellenforradalom, amit Trianon követett.

A szakmájában már tapasztaltnak számító, ötvenéves családfő a holland és magyar madárvédők adományaiból és Horthy Miklós kormányzó anyagi hozzájárulásával

1922-ben „Kis-Balaton-őr” lett. Testhezálló feladatot kapott, és munkába állásától számítjuk gyakorlati természetvédelmünk időszámításának kezdetét.

Gulyás József, a legendás Kis-Balaton-őr

Később állami alkalmazásba vette a Földmívelésügyi Minisztérium. Az agrártárca alá tartozó

madártani intézetnél dolgozott munkatársaival a kócsagok megmentéséért. Számos cikk, riport, tanulmány és kötet örökítette meg alakját és munkásságát. A második világháború alatt is a berek gémjeit kémlelte.

Már megromlott az egészsége, mikor a Magyar Királyság-Hungarista Munkaállam államszervezetét kiűzte a tájról a Vörös Hadsereg. A Magyar Köztársaság megromlott látására tekintettel 1947-ben nyugdíjba helyezte. A szocialista Magyar Népköztársaság ötödik esztendejében, 1954. április 2-án kísérték utolsó útjára a vörsi temetőbe.

Fotó: Mihály Szilvia

Emlékét a rendszerváltás utáni Magyar Köztársaság sem feledte. Az első posztumusz elismerésre a harmadik évezred hivatalos Magyarországa méltatja.

Gulyás József életműve előtt tisztelegve 2013-ban elindult a szakminisztérium és a nemzeti parkok Ifjú Kócsagőr Programja. Egy évszázaddal a magyar és holland kócsagvédők kapcsolatfelvétele, hetven esztendővel a Kis-Balaton védetté nyilvánítása és fél évszázaddal a ramsari egyezményt követően nyugvóhelye védetté lett. Mint az általa óvott magyar madármenedék, Vörsön, Somogyban, kócsagország fővárosában.

Nagy kócsag a Balatonnál
Fotó: Somogyi László

Életének Ferenc Józseftől Rákosi Mátyásig ívelő korszaka jól példázza történelmünk, s benne természetvédelmünk hányattatott sorsát is. Rendszerek jöttek, rezsimek mentek, de minden időben voltak hű robotosai zöld értékeink megóvásának.

Forrás: Szabadfold.hu
Nyitókép: MTI/Varga György

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva