2018.11.11. 15:00
Településbemutató – Balatonszepezd
Kicsit kiesik Balatonszepezd a nagy nyüzsiből. Füred már, Keszthely még messze van innen, de pont ez adja a település báját. Függetlensége, önálló identitása és remek programjai jó célponttá teszik a kevésbé zsúfolt és kevésbé hangos üdülőhelyet keresőknek.

Balatonszepezd három részre tagolódik: középen van a falu, ahol a helyiek élnek, nyugatra található Szepezdfürdő, keletre a Viriusztelepnek nevezett nyaralótelep fekszik. Minden településrészhez önálló strand tartozik.

Viriusztelepnek korábban önálló vasúti megállóhelye is volt. A kis parti települést alig több, mint 420- an lakják, a házak a 71-es út fölött a meredek domboldalakon állnak.

A falut nevét 1164-ben Zepuzd néven említik először, Később a veszprémi püspökségnek és a somogyvári bencés apátságnak is voltak itt birtokai, 1548-ban a Törökök felégették a helységet, ami egy időre el is néptelenedett.

Az 1700-as évek közepén német telepeseket költöztettek ide.A fürdőtelepet a 19-20. század fordulóján Virius Vince hozta létre a saját birtokán, akiről később ezt a részt Viriustelepnek nevezték el. Virius Vince a filoxérajárvány idején sokat tett a szőlőültetvények védelméért és új fajtákat is meghonosított.

Balatonszepezd nyugodt üdülőfalu, nyáron aktív közösségi élettel. Érdemes megnézni itt a tavaly átadott panoráma utat, amit a katolikus templomtól a 71-es út fölött pár száz méteren alakítottak ki, teraszokkal, padokkal, szép kilátással a Balatonra.

A település római katolikus temploma a XIII. században épült, mégpedig a Balatonon viharba került halászok fogadalma alapján. Azóta ad megbízható irányjelzést a hazatérő hajósoknak.

 

Balatonszepezd kicsi, de a Pál Utcai Fiúk Balatonszepezd című számával beírta magát a kortárs zenetörténetbe:

„Hadd menjek el Balatonszepezdre ott az ég mindig kékre van színezve”

De nem csak zenében, filmben is szerepel Szepezd. A Munkaügyek című komikus televíziós sorozat egyik visszatérő motívuma a „Szepezdi Köztisztviselő Találkozó”. A Műkedvelő előadás című rész a munkaügyeseknek a találkozóra való felkészüléséről, és az ottani fellépésükről szólt.

Kép és szöveg: Sági Ági

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva