Kovács Emőke | 2019.01.09. 10:00
Virius Vince - a szepezdi fürdőtelep atyja
A Balaton történetében akadnak kevésbé ismert, de mégis meghatározó személyiségek, akiknek alakját érdemes időről-időre felidézni, megismerni. Ilyen Virius Vince is.

A gazdasági iskolákat végzett, morva származású Virius Vince (1847-1918), még magyarul sem beszélt amikor 1867-ben a Balaton közelébe került: Deym Ferenc osztrák tábornok lesencetomaji birtokán lett írnok, majd később tiszttartó. Ezen a vidéken telepedett meg, alapított családot, majd nemes érzelmű lokálpatriótává vált.

Hamar felismerte, hogy a tó környékén megjelenő filoxéravész nehezen megállítható: 1890-ben a tapolcai Filoxéra Ellen Védekező Egyesület – mely Tapolcza és Vidéke címmel tartalmas lapot is indított – alapító tagja és tevékeny harcosa lett. Mintaértékű szőlőtelepével példát statuált: a filoxéra ellen a szőlők újratelepítésével, új fajták bevezetésével, korszerű művelési módokkal lehet csak védekezni.

1899-ben még a franciaországi Montpellierbe is tanulmányutat tett, hogy elsajátítsa a modern szőlészeti eljárásokat. Lesencetomajon létrehozta azt a vincellériskolát, amelyben ingyen oktatta a vincelléreket.

A filoxéra elleni küzdelem mellett a másik nagy vállalkozása is példaértékűvé vált: Virius Vince 1890-ben vásárolta meg azt a Szepezd határában fekvő nagyterületű erdős részt, amelyen később lakásokat, villákat építtetett, valamint megkezdte a szepezdi hajókikötő kiviteleztetését is, amelyet 1912-től vettek használatba.

Saját költségén megépítette a szepezdi fürdőtelep vasúti megállóját is. Így alapozta meg a későbbi Virius telepet, amely üdülőhelyként szolgálta az itt pihenni vágyókat.

1909-ben Nagy Irén és Virius Vince elnökletével a Szepezdi Szépítő Egyesületet is életre hívták, melynek szerepe egyértelműen a település ügyeinek felkarolása volt. Virius hirdetéseivel teli voltak az országos lapok: „Orvosok szanatórium felépítésére ingyen kapnak területet a Balatonpart leggyönyörűbb pontján. Vállalkozókat kérném ajánlott levélben hozzám fordulni. Virius Vince, Balatonszepezd.”

De akadt ilyen is: „Viriusz-telepen Szepezden (Zalamegye) villák szőlővel, vagy szőlő nélkül, úgyszintén parczellázott villatelkek olcsón el-adók. A telep a Balaton egyik legszebb és legegészségesebb pontja. Körülvéve erdővel, teljesen por- és szúnyogmentes. Helyben vasúti, hajóállomás és postahivatal. Bővebbet Viriusz Vincze földbirtokosnál Balatonszepezden.”

Balatonszepezd. Virius-telep
Fotó:Balatoni Múzeum – Keszthely

Virius Vince kiemelkedő tevékenységei – elsősorban a lesencetomaji uradalomban végzett munkái – miatt 1904-ben lesenczetomaji előnévvel nemesi rangot kapott Ferenc József osztrák császár és magyar királytól.

71 esztendősen, Szepezden hunyt el, sírja is itt található.

Munkájának gyümölcse, Szepezd felfutása, a két háború közti időszakban folytatódott, egy 1928-as ismertető már ezt írta a Viriustelepről: „Zánka és Révfülöp között fekszik. Természeti fekvése és szépsége folytán közkedvelt és nagyon látogatott. Szepezdnek már negyedszázaddal előbb is volt élénk fürdőélete. Mióta a vasút megépült, ismét megélénkült. Mióta pedig a balatoni körutat megépítették, nagyobb jelentőségre tett szert, úgy a község, mint a telep és még több látogatónak örvend. A balatoni műúttal festői külsőt kapott a környék és ennek oka az, hogy az utóbbi időben a festőművészek is állandóan látogatják…”

Sebestyén Panzió – képeslap, Balatonszepezd, Viriustelep, 1928
Fotó:Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum – Budapest

 

Virius Vince halálát követően veje, Pallaghy Dezső a Virius-villa bejáratával szemben vörös obeliszkből emeltetett emlékművet, 1935 júliusában. Lánya, Virius Karolin és felesége, Szalmássy Karolin halálát követően nem sokkal, 1949 októberében a Virius-birtokot államosították.

Az 1990-es évektől rendszeres megemlékezéseket tartottak Szepezden, Virius Vince sírjánál.

A 2018-as esztendőt – Virius Vince halálának 100. évfordulójára emlékezvén – emlékkévvé nyilvánította a település, melynek egyik kiemelt eseménye a Virius emlékmű újbóli, méltó helyen történő felállítása és egy emlékkönyv megjelentetése volt. Virius Vince emlékét ükunokája, Szabó Kristóf is szorgalmasan ápolja, bízva abban, hogy e nagyszerű, balatoni lokálpatrióta, Virius Vince alakja még sokáig példaként szolgálhat a 21. század emberének is.

Szöveg: Kovács Emőke

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva