Vászolyi Sajtmanufaktúra
Helyszín Vászoly, András utca
Telefonszám
Nyitvatartás
hétfő zárva
kedd zárva
szerda zárva
csütörtök zárva
péntek zárva
szombat 10:00 - 14:00
vasárnap zárva
E-mail cím remenyik.kalman@vaszolysajt.hu
2014 őszén elkészültek az első sajtok, s azóta nap mint nap megélhető az élmény: élő anyaggal történő munka mindennapi izgalma közepette előállítani valami olyat, ami az embereknek, a fogyasztóknak ad egy plusz „falatot” a Balaton-felvidékből, Vászolyból.

„Hol volna valami nyugodtság? Eddig volt? Volt. Munkanyugodtság, megjegyezve, hogy a munka nem lehet nyugodt. Mindig van benne kiszámíthatatlanság, fenyegetés, izgatottság, minden, nem is sorolom. De mindenekfölött mégis egy erős érzés, hogy azt csinálom, amit csinálnom kell.” (Esterházy Péter – Hasnyálmirigynapló)

Miért Vászoly? Erről nehéz írni. Minket elragadott. Sok gyönyörű hely volt ránk nagy hatással a Világban. Cadaques, Saint-Malo, Bonifacio, Észak Thaiföld és a Thai öböl szigetei, Luamprapang, Hạ Long-öböl és számos más vidék. Azokra el kell menni. Vászolyon maradni kell…-tudjuk meg a tulajdonostól.

Miért a sajt? Közgazdász házaspár vagyunk, az utolsó 15 évemet vállalatvezetőként éltem. Szerettem csinálni, de elég lett, elfárasztott. Keresni kezdtem azt az elfoglaltságot, ami által új értelmet nyerhetek. Márti az egyik sétánk alkalmával azt mondta, ha kieszelek valami olyat, amit errefelé lehet csinálni, jön velem.

Nekiláttam a tervezésnek, amúgy közgazdász módra összeállítottam egy kis listát, mibe is lehetne kezdeni. Melyiknek mi az előnye, hátránya. Egy biztos pont volt: Vászoly és környéke, a Balaton felvidék, a Balaton. Volt ott minden: panzió, kikötő fejlesztés, borászat és hasonlók. Sajt nem. Aztán egyszer hazafelé menet bevillant. Sajtot kéne készíteni. Hazamentem, elmondtam, lelkesedtem. Márti mosolygott magában, nem hitte, hogy komoly. Mikor mindketten beiratkoztunk egy sajtkészítő képzésre és közeledtek a vizsgák, már látta, hogy az. És már nem is mindig mosolygott…-tudtuk meg Reményik Kálmántól.

2014-re pénzzé tették mindenüket, megkezdődött az építkezés. Azt mondják, az embernek 50 fölött még van egy dobása. Nahát annak igazán szép ívűnek kell lennie. Ilyen igénnyel épült a manufaktúra, ilyennel válogatták az eszközöket. Olyan lett, amilyennek álmodták.

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva