veol.hu | 2021.07.09. 18:00
Ötvenéves lett a fövenyesi kertmozi
A Pogány Madonna levetítésével és retró hangulattal ünnepelte a születésnapot a mozi a napokban.

A szervezők arra kérték a résztvevőket, hogy lehetőleg érkezzenek az 1970-es, 1980-as éveket idéző öltözetben, és ezt sokan teljesítették is. Így vált az egyébként is hangulatos Fövenyes Kertmozi egy igazi időutazás helyszínévé. A kiállított Ladák, Zsigulik, Volgák fémjelezte retró autóflotta sokaknak hozta vissza a fiatal-, vagy gyerekkorát, a korabeli balatoni emlékek előidézéséről pedig Bujtor István klasszikusa, a Pogány Madonna gondoskodott.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A vetítést követően Bujtor István fia, Bujtor Balázs osztott meg kulisszatitkokat az alkotásról. A hegedűművész Bujtor Balázs – akivel Kránitz Balázs beszélgetett a színpadon – elárulta, alig öt évesen végig ott volt a forgatáson, sőt, édesapja azt szerette volna, hogy ő játssza el a történetben szereplő kisfiút. Ez a dolog azért bukott meg, mert Balázs annyira megszeppent, hogy nem volt hajlandó megszólalni a próbafelvételen.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Több mint egymillióan nézték meg a mozikban a Pogány Madonnát, amelyben sok más látványos akció mellett autós üldözéses jelenet is van. Ez az üldözés túl jól sikerült, a tihanyi alsó úton történt ütközés ugyanis nem volt betervezve, a járműveknek egymás mellett kellett volna elhaladniuk, de ez nem jött össze. A karambol akkorát szólt, hogy Siófokon is hallották. Szerencsére nem sérült meg senki, viszont az anyagi kár jelentős, 600 ezer forint, mintegy hat darab 1500-as Lada ára volt. Egy Mercédesz sérült meg, amelyet a gyártásvezető kért kölcsön egy barátjától.

A nézőtéren sok fiatal is helyet foglalt
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A 1971-ben épített mozi igazi pompájában tündöklik ötven évesen. Ez először is Pálffy Gézának köszönhető, aki több mint 20 éve átvette az üzemeltetést, amelyet az utóbbi esztendőkben fia, Pálffy Mátyás és párja Kocsis Cecília tökéletesített. A kertmozik közül elsőként, 2012-ben, tértek át a digitális vetítéstechnikára, illetve új alapokra helyezték a működést, művészfilmeket és világpremiereket egyaránt a programba csempészve.

forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva