2019.06.11. 06:00
4-5 éves gyerekek is indultak az első munkalovas versenyen
A hétvégén Balatonvilágoson a Pulai Lovasparkban tartották az ország első working equitation- azaz munkalovas versenyét. Jól idomított, engedelmes lovakkal kell olyan akadálypályát teljesíteni, ahol az akadályok a mindennapi élet feladatait jelképezik. A képzettebb lovak és lovasok a stíluspályán gyorsasági futamon is részt vesznek, és a nagyobb versenyeken szerveznek marha terelő versenyszámot is.

A verseny három vagy négy versenyszámból áll, ahol az idomítás mellett, a funkcionalitást, a ló és lovas együttműködését is értékelik.

A stíluspálya látványos, egy-egy verseny igazi show. A lovasoknak különböző akadályokat kell teljesíteni, például lóháton átmenni egy kapun, amit ki kell nyitni és be kell csukni. A lónak közben engedelmesen kell állnia, oldalirányban elmozogni, segíteni a lovasnak. Vagy be kell menni egy folyosóba, a végén megrázni egy csengőt, majd hátrálva kimenni. Van olyan feladat, melyben szlalomban kell közlekedni az akadályok között, egy másik, ahol egy szűk karámba kell bemenni és mindkét irányban végiglovagolni. Elég nehéz az a feladat, amikor a lóval egy rúd fölött kell végig oldalazni, de vannak hordós akadályok, ahol különböző vonalvezetéssel kell haladni.

A working equitation versenyek Portugáliából és Spanyolországból indultak el, és gyorsan meghódították Nyugat-Európát. A working equitation nemzetközi szervezetének 18 ország – köztük hazánk is – tagja. A hazai egyesület egyik célja, hogy a Lovas Szövetség teljes jogú szakágává váljon.

– Én korábban díjlovagoltam, és részt vettem ugró- és military versenyeken is. A díjlovaglás mindig a kedvencem volt, mert hiszek benne, hogy az idomítás mindennek az alapja, de a mostani díjlovas versenyeknél úgy érzem, hogy a ló tehetsége szinte már többet számít, mint a lovas tudása. A working equitation versenyeken bármilyen típusú, fajtájú lóval részt lehet venni. Ide nem kell nagyon drága ló, de ha valaki drága lóval indul, az sem baj. Itt akadályokat kell teljesíteni, itt a lovaglástudás kell, és az idomítottság az, ami számít – mondta el Kappel Edit a Working Equitation Magyarország Sportegyesület elnöke.

A sportág kategóriái lehetővé teszik, hogy az egészen kicsi – négy-öt éves gyerekek már indulhassanak, de a legfelsőbb Master kategória idomítási feladatai sokszor nehezebbek a hagyományos díjlovas feladatoknál. A versenyt szervező Working Equitation Magyarország Sportegyesület nagyon fiatal, 2018 decemberében alapították, azzal a céllal, hogy ezt a fiatal sportágat Magyarországon is hivatalossá tegyék, és minél több lovas megismerhesse.

A verseny első részében a lovasok a díjlovas pályát teljesítik, és bár kívülről úgy tűnhet, hogy ez a könnyebb versenyszám, valószínűleg a lovasok számára ez okozza a nagyobb stresszt. A lovasoknak előre meghatározott módon kell lelovagolniuk egy pályát. Meghatározott pontokon jármód váltással, vagy idomítottsági feladatokat teljesítve.

– A díjlovas számban nagyon pontos vonalvezetéseket kell bemutatni, pontos átmeneteket és mindezt szépen, ütemesen, folyamatosan. Itt is a lóval való együttműködés a legfontosabb, hogy az a kívülálló számára láthatatlan, minél kisebb segítséggel hajtsa végre a feladatot. A hagyományos díjlovas versenyekhez képest azonban a Working Equitation versenyeken nem a látványos mozgás számít, hanem a pontosság és az engedelmesség. Ez a verseny csak akkor működik, ha együttműködő a ló, itt valóban partnernek kell lenni a lóval, nem lehet rákényszeríteni dolgokat. Nagyon sok akadály teljesítése a bizalomra épül. Egy hídra rálépni, ami dobog, és talán kicsit meg is mozdul a ló lába alatt, sötét színe van, tele van virágokkal és mindenféle, a ló számára ijesztő dolgokkal, ráadásul szűk is a korlátok között a hely – ez nem megy másképp csak bizalommal – tette hozzá Kappel Edit.

A versenyen a természetes lóidomítást oktató Felsőörsi Eldobogó Lovasiskola is részt vett néhány lovasával.

– A természetes lóidomítás bármelyik sportághoz használható, bármelyikhez passzol, itt nem erről van szó, hanem a hozzáállásról. Én azt szeretem, ha a lovat olyasmire használjuk, vagy úgy használjuk, ahogy az természetes. Ezen a munkalovaglás versenyen olyan feladatokat kell teljesíteni, melyek bármikor előfordulhatnak. A rendszer nagyon jól felépített, a legkisebbeket még vezetgetik a pályán, és lépésről lépésre, a lovas fejlődésével nehezednek a feladatok. Vannak elég nehezek is – például egy kapu kinyitása: egy kézzel kell fogni a kaput, a másikkal a szárat, és kell egy lépés eleje körüli fordulat, hátulja körüli fordulat, hátralépés, oldallépés ahhoz, hogy keresztül tudjunk jutni egy kapun. A pontozás szempontja pedig az, hogy mennyire finomak ezek a segítségek. Ebben a versenyben nagy hangsúlyt kell fektetni a testbeszédre, nem csak a kézre, a szár-segítségre.

Van a versenynek egy harmadik része is, ahol a gyorsaság számít, az akadályok minél gyorsabb leküzdése, de oda csak azok mehetnek, akik korábban már jól teljesítettek a stílus számokban, tehát durva segítségekkel ott sem lehet lovagolni. Számomra szimpatikus az is, hogy itt mindenki a saját viseletébe öltözhet. Mi ugyan most döntően a western stílushoz öltöztünk, mert western lovaink és western nyergeink vannak, és ezekhez kell passzolnia a felszerelésnek. Szeretnék ezen majd változtatni, magyar nyeregbe ülni és magyarosan öltözni, hiszen itthon minden tájegységnek megvan a maga viselete, amit később majd a nemzetközi közönségnek is megmutathatunk – fejezte be Csontó Zoltán az Eldobogó Lovasiskola vezetője.

képek és szöveg: Sági Ági

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva