borsonline.hu | 2021.09.15. 10:00
A balatoni strandételek versenyén a bundáskenyér lett az Év Felfedezettje
A Balatoni Kör idén is megválasztotta az év strandételét. A versenyben egy új irányvonal mutatkozott meg, ami nem csak a nyertes fogáson, de az év felfedezettjén is meglátszik.

Idén hetedszer rendezték meg az Év Strandétele elnevezésű versenyt, amely során hét döntős étel közül került ki a győztes fogás, emellett pedig az Év Felfedezettje címet is megkapta egyikük.

Ezen a nyáron a zöldségek domináltak

Az idei év felhozatalán egyértelműen megmutatkozik a strandgasztronómia új trendje, ami egy egészségesebb irány. A hét döntős fogásból öt vegetáriánus, valamint egy teljesen vegán étel szerepelt.

Az Év Felfedezettje címet a balatonvilágosi Tarow Bisztró vegán bundáskenyere kapta meg, amelynek megálmodója egy fiatal szakács, Mátrai Patrik.

A teljes mértékben állati eredetű összetevőktől mentes fogás már külső megjelenésében elképesztő, ám az ízek ismeretével válik igazán izgalmassá

– Csicseriborsóliszt, mandulatej és kurkuma alkotja a tojásmentes bundát, aminek „kénes” ízét feketesóval adjuk hozzá. Feltétként avokádót, paradicsomos salsát, savanyított lilahagymát és friss zöldfűszereket használunk – magyarázta Patrik, aki még a teljes receptet is megosztotta velünk.

Patrik vegán bundáskenyere összetevőkben és látványvilágban is különleges
Fotó: Tarow Bisztró saját

Vegán bundáskenyér recept

Hozzávalók 4 főre:

  • 250 g csicseriborsóliszt
  • 3 ek fekete himalájai só
  • 3 tk sörélesztőpehely
  • 1 tk kurkuma
  • mandulatej
  • 8 szelet kenyér
  • bors
  • olívaolaj

Elkészítés: Összekeverjük a száraz összetevőket és annyi mandulatejet öntünk hozzá, hogy palacsintatésztaszerű állagot kapjunk, majd a kenyereket beáztatjuk, mintha hagyományos bundáskenyeret készítenénk. Egy serpenyőbe kevés olívaolajat öntünk, majd megpirítjuk a kenyerek mindkét oldalát: így ezt a bundáskenyeret nem bő olajban sütjük. Ízlés szerint tálalhatjuk zöldségekkel, gyümölcsökkel, vegán pástétomokkal vagy ahogyan a Tarow Bisztróban készítjük, házi avokadókrémmel és friss salsával.

Patrik különleges bundáskenyerével nem csak a Tarow Bisztró étlapját színesíti, a vegán étrendet ő maga is követi.

Patrik fejéből pattant ki a különleges bundáskenyér
Fotó: Tarow Bisztró saját

– Nagyjából másfél éve láttam egy érdekes dokumentumfilmet, és már másnap felhagytam a húsfogyasztással. Idén tavasszal pedig már kezdtem lemondani a további állati eredetű termékekről – részletezi az év felfedezettjének ötletgazdája. – Elsősorban szakmai és magánéleti szempontból döntöttem a vegánság mellett, de idővel rájöttem, hogy ezzel nagyon sok jót tehetek a bolygónk számára.

Arra a kérdésre, hogy a vegán életmóddal mik a tervei a jövőre nézve, Patrik ezt válaszolta:

– Az egész életemet erre szeretném felépíteni. December óta működtetek DinoKitchen néven egy vegán főzős YouTube-csatornát, és a párommal szeretnénk a jövőben egy vegán street food helyet nyitni.

Kivételes hely a Balaton partján

A Club Aliga kikötőjében található Tarow bisztró már a tóparti panorámával elvarázsolja a vendégeket, ám a hely nem éri be a látványvilággal: a séf kifejezetten izgalmassá teszi az étlapot az egyre népszerűbb vegetáriánus és nemzetközi kínálattal.

A vegán bundáskenyér a Tarow Bisztró kínálatát színesíti
Fotó: Tarow Bisztró saját

– A bundáskenyeret a reggeli étlappal együtt kreáltuk, mindenképp valami olyanban gondolkoztunk, amit az ember a Balaton körül nem, vagy elvétve kóstolhat csak. Ezzel a friss és vegán vonallal szerintem ezt eléggé eltaláltuk – árulta el lapunknak a Tarow bisztró séfje, Fáy István, aki azt is elmondta, hogy az étterem tavaly nyitott, ám arculatát csak idén nyerte el véglegesen.

– Elképzelésünk a jövőre, hogy kikössünk a balatoni gasztronómia alaphelyei közé, majd mindig új vizekre evezve, ötletet merítve, jót és újdonságot készítsünk. Szeretnénk megtartani ezt a mindenre nyitott, innovatív, bátor szemléletet, amivel minden megkötéstől szabadon alkottuk meg az idei tételek esszenciáit – folytatta a séf.

A Tarow Bisztró csapata: Palotás Áron, Mátrai Patrik, Fáy István
Fotó: Tarow Bisztró saját

Mit jelent a bisztró neve?

Fáy István séf azt is elárulta, hogy az étterem általuk választott fantázianeve különleges meglepetést okozott, miután kiderült annak valódi jelentése.

– A Tarow, eredetileg a „raw” (magyarul nyers – a szerk.) szóból képzett, általunk kitalált fantázianév. Miután utánanéztünk, mi a valós jelentése, kiderült, hogy a kelták használták a bikára. Így jött, hogy ha egy bika jót akarsz enni, akkor gyere a Tarowba! (nevet).

Forrás: Borsonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva