likeBalaton.hu | 2022.06.07. 09:26
Megszólalt a fiú, aki túlélte, az összetört szülők és a horgász, aki kimentette a fiút Balatonból
A horgász sokkos állapotban húzta be a csónakba a fiút, aki kifelé úszott szombaton este a Balatonból.

A férfi párjával együtt ment ki a csónakkal a Balatonvilágos előtti vízre, a parttól 450 méterre. A horgász a vizet, a kapást figyelte, körülöttük a szokásos balatoni forgalom volt: az emberek fürdőztek, úsztak, jöttek-mentek a vitorlások, a SUP deszkások, amikor egyszer csak hallotta, segítségért kiáltanak. Látta, hogy több csónakból is vízbe ugrottak a horgászok tőlük 300 méterre, és arra is figyelmes lett, hogy nagyon gyorsan úszik valaki kifelé, miközben segítségért kiált.

– Két másik társa elmerült. Az egész borzalmas eset néhány perc alatt történhetett szombaton

– mondta a balatoni horgász.

A horgász odasietett hozzá, és párjával együtt a csónakba segítette a teljesen kimerült fiatalembert.

A férfi úgy tudja, hogy a három fiatal a Balatonnál dolgozott, és munka után rendszerint fürdőztek a tóban, ahogyan ezúttal is történt. Egy szörfre hasalva mentek a vízen, beszélgettek, aztán az esti parti szél kicsit fodrozta az amúgy tükörsima tavat, és a deszkával együtt elsodorta őket távolabbra. A szörf kicsúszott alóluk, amikor a két fiatal ismeretlen okból elmerült, a harmadik pedig úszva menekült kifelé.

A deszkát egy vitorlás vitte partra.

A horgász, akit nagyon megviseltek a történtek, arról is beszélt, hogy azonnal többen és nagy erőkkel keresni kezdték az eltűnt fiatalokat.

Megszólalt a fiúk unokatestvére, csak ő jutott ki a partra

A család reménye egyre fogy. A bódvalenkei Szabolcs és Béla a településüktől néhány kilométerre levő Tornanádaskán élő unokafivérükkel, Dáviddal a múlt hétfőn nagy kalandra indult Balatonaligára. Kőművesnek, illetve hegesztőnek tanultak, és éppen a legnagyobb hazai tó közelében találtak munkát. Úgy döntöttek, elvállalják, és ha már arra járnak, összekötik a kellemest a hasznossal.

Egyikük most látta a Balatont életében először.

Szombat este bementek fürdeni. A parttól messzire úsztak, pedig azon a szakaszon gyorsan mélyül a víz. Az idő hirtelen rosszra fordult, ebből pedig baj lett. Bélának sikerült egy szörfdeszkában megkapaszkodnia, így őt egy csónakos kimenthette. A két másik, 17 és 18 éves fiú eltűnt, őket a rendőrök szonárral és helikopterrel keresték.

– Nem tehetek mást, reménykedem és egyfolytában imádkozom az unokatestvéreimért. Soha nem hittük volna, hogy egy fürdőzésből tragédia lehet – mondta Béla.

Fotó: Bors

Szabolcs édesapja és több családtagja megrendülten nyilatkozott a szabadstrandon

– Őszinte leszek, egyre kevésbé hiszek benne, hogy a fiam életben van. Már rég jelentkezett volna. Ahogy szólt a rokon gyerek, azonnal autóba pattantunk, és ide jöttünk. Most naponta 700 kilométert utazunk, mert estére haza kell mennünk. A pénz nem számít, nem érdekel, mennyi fogy el benzinre. Becsületes, dolgos embernek neveltem a gyerekemet.

Addig mindenképpen itt szeretnék lenni, amíg élve vagy halva elő nem kerül

– nyilatkozta remegő hangon a szülő, akinek egyfolytában csörgött a telefonja. Az otthon maradt szeretteivel tartotta a kapcsolatot.

Kuru Jánost, Dávid nevelőapja telefonon nyilatkozott

– Három hónapos korától neveltem a fiamat. Mindig is apának szólított. Én még bízom, de egyre kevésbé tudom, hogy miben. Tudom, hogy valamennyire Dávid és Szabolcs is tudott úszni, igaz a mi környékünkön csak kisebb tavak vannak, így főleg azokban edzhettek gyerekkorukban.

Fotó: Bors

 

Forrás: veol.hu, borsonline.hu
Nyitókép: Bors

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva