2019.09.28. 14:00
A Balaton ezerarcú szépsége folyton megragadja a csopaki művészt
„Művésznek lenni azt jelenti: nem méregetni és nem számolni, érlelődni, mint a fa, amely nem sürgeti nedveit, s nyugodtan állja a tavasz viharait, nem félve attól, hogy talán már el sem jön a nyár„ – idézi Rainer Maria Rilke osztrák impresszionista költő gondolatait Héhn Zsuzsa, aki autodidakta módon tanulta meg a festészetet.

Bakonynánán született, ott járt általános iskolába, majd 13 éves korában szüleivel együtt Csopakra költöztek. A nyolcadik osztályt már itt fejezte be. Veszprémben, a Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett. Három gyermeke van, akikre nagyon büszke. Már kis kora óta szeretett rajzolni. Tizenhat éve hódol nagy szerelmének, a festészetnek.

– 2003-ban iratkoztam be Csopakon a Szivárvány szakkörbe, abszolút kezdőként. Egyre jobban érdekelt, nyilván ez betudható volt tanáromnak, Kádár Tibor festőművésznek is, aki büszkén elemezte munkámat, biztatott, támogatott, értékelt és elismerte, ha valami szépet alkottam. Bennem mindig is volt egy hatalmas akarni vágyás, megmutatni a világnak és persze magamnak is, hogy mire vagyok képes. Amikor elkezdesz tanulni, akkor döbbensz rá, hogy mennyi mindent nem tudsz még – kezdi Zsuzsa, miközben a galériájában mutatja gyönyörű festményeit.

A Csopaki Képzőművészeti Egyesület 2001-ben alakult. Tizenkét tagú a csoport, tagjai munka mellett, szabad idejükben festenek. Különböző emberek, de közös bennük az alkotni, a megmutatni és megmutatkozni vágyás, az elhivatottság, odaadás. Hetente találkoznak, sokat tanultak, fejlődtek az elmúlt években. Egymást is figyelik, ösztönzik; a másik jelenléte inspiráló, az újak lelkesedése a régóta alkotókat, a tapasztaltakat is magával ragadja.

Számos kiállítást rendeztek, rendszeresen részt vesznek a meghirdetett tárlatokon, zsűriztetéseken. Ennek a vezetője Zsuzsa, aki már nagyon várta a nyár végét, hiszen az a vállalkozásáról szólt, rengeteg munkával. Örül annak, hogy ismét ecsetet vehet a kezébe és a társakkal együtt alkothatnak. Vallja, hogy szerencsés az az ember, akinek van közössége, ahova tartozhat. Szerencsések a Csopaki Képzőművészeti Egyesület tagjai, hogy itt, egymással, a közös hobbi, szenvedély által közösségre leltek, Kádár Tibor festőművész vezetésével.

– Több csoportos és egyéni kiállításon vettem részt, többek között Veszprémben, Csopakon, Alsóörsön, Balatonfüreden, Balatonalmádiban, Budapesten, Vasváron, Vászolyon, Pécselyen. Volt önálló kiállításom Budapesten a Tető Galériában és Győrben a Richter teremben is, amire nagyon büszke vagyok. Csoporttársaimmal Opatijában és Bécsben, a Vösendorfi kastélyban állíthattunk ki, amely az egyik legkedvesebb emlékünk.

Első önálló kiállítása 2005-ben Bakonynánán, a szülőfalujában volt – melyre a mai napig nagyon büszke, hiszen sok ismerőse gratulált a festményeihez, pedig akkor még igencsak kezdőnek számított a művészetben. Szívéhez legközelebb a virágcsendéletek állnak, de szívesen fest tájképeket és portrét is. Örül annak, hogy ilyen csodálatos helyen élhet, mint Csopak. A Balaton ezerarcú szépsége folyton megragadja, alkotásra ösztönzi.

Tavaly év elején lett a Balatonfüredi Múzsa Művészeti Egyesület elnöke. Örömmel vállalta a felkérést, itt nincs irigység, a tagok szeretettel fordulnak egymás felé. Mindenki a szépet, a jót, a kiemelhetőt keresi a másik munkájában. Együtt élik meg az alkotás örömét. A Múzsában 36 lelkes, amatőr alkotóművész dolgozik, de van 14 pártoló tag is, akik csak egyszerűen szeretnek részt venni az eseményeiken.

Minden alkotót befogadnak maguk közé, és a tagokkal beszélgetve könnyű megérteni, mi az összetartó erő a festők, fotósok, keramikusok vagy más alkotótevékenységet végzők között.

 

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva