veol.hu/Kovács Erika | 2021.04.06. 12:00
A borászok borásza, Jásdi István mesélt az ünnepről, Balatonról, családról
Az ünnepek adják a ritmust az életünknek, amit élvezhetőbbé tesznek, megtörik a hétköznapok egyhangúságát, meg összetartják a családokat, jegyzi meg a csopaki Jásdi István.

– Az első húsvétjaim az ötvenes évekhez kötődnek, és a mi családunk mindig is ünnepelt. Vasárnap elmentünk a templomba, hétfőn locsoltunk apámmal, és az ajándék tojás másnap elég volt a rakott krumplihoz. Tiszteltük, tiszteljük a hagyományokat Marival, a feleségemmel is, noha közben éltünk Budán, Párizsban, és már 22 éve Csopakon. Mari napokkal az ünnep előtt süt-főz, húsvéthétfőn édességcsomagot is kapok a locsolásért, a menü tradicionális, sonka, friss torma, kalács – avat be életükbe Jásdi István.

– Az ünnepek adják a ritmust az életünknek, amit élvezhetőbbé tesznek, megtörik a hétköznapok egyhangúságát, meg összetartják a családokat.

Kutyasétáltatás a csopaki szőlőhegyen
Fotó: Pesthy Márton/Napló

 

A húsvét főleg kedves számára, mert tavaszra esik, amikor minden megújul. Az idei tél különösen nehéz és rossz volt a vírus miatt.

– De itt a tavasz, süt a nap, az embernek más a kedve, ha látja, virágzik a természet, a csopaki mandulafák. Szerintem az ország legszebb ringlószilvafája áll a közelben, ami roskadozik a fehér virágtól, és a látványa kellemes érzéssel tölti el az embert – mutat körbe Jásdi István.

Jásdi István, a csopaki borász szereti a tavaszt
Fotó: Pesthy Márton/Napló

 

Hozzáfűzi, csodálják a természetet, de bőven adódik feladat a borászatban, a 18 hektáros ültetvényen. A szőlőt már megmetszették és kötözték, pótolták az oszlopokat, később palackozzák majd a 2020-as évjáratot, amik nagyszerűek! Már csak az kell, aki fogyaszt és beülhet az éttermekbe, ők is várják, hogy a világ újraindulhasson.

Szerinte a járvány után az emberek jobban értékelik, ami körülöttük van, és célszerű lemondani a távoli utazásról. Nem gondolja, hogy a nemzetközi turizmust ott lehet folytatni, ahol abbamaradt, mert szerinte a járvány gócpontjai például a luxushajók, a fesztiválok, repülőterek voltak. Egy nagy balatoni fesztiválról, ami a vírus miatt elmarad, kifejti, nem hiszi, hogy ide való.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

 

– A tó mentén vigyázni kell a nádasra, a szőlőkre, a csöndre, akkor van hova menekülni, lecsendesedni, ha mindezt nem szúrjuk el

– állítja Jásdi István, aki feleségével legendás, csendes zenei esteket szervezett a páratlan panoráma mellett. Művész barátaikkal most online tartják a kapcsolatot, így kapcsolódnak a koncertekhez.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

 

Az ünnepen csak a család volt, a gyerekek, unokák, akikkel az ültetvényeken sétáltak a két kedvenccel, a családtagnak számító ónémetjuhász Rambóval és a keverék Fruzsival. Figyelnek az egészségbiztonságra, de nyugodtan találkoznak, mert valamennyien megkapták az oltást, és az unokáik is otthon tartózkodnak. A borász szerint ennél jobb ünnepi program nem is lehetne számukra, mint a szőlők között sétálni és csodálni a tavaszi Balatont, Csopakot!

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva