2019.03.10. 14:00
Asszonyfarsang zajos sikerrel Csopakon
Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg a település kultúrházában az asszonyfarsangot a Csopak–Paloznaki Református Asszonykör és a Nők a Balatonért Egyesület csopaki csoportja szervezésében és előadásában.

A szépszámú közönséget a Csopak–Paloznaki Református Asszonykör nevében Akócsi Katalin, a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) csopaki csoportjától pedig Tarnai Dezsőné köszöntötte. A két civil szervezet vezetői visszaemlékeztek az elmúlt évekre, és elmondták, hogy milyen fontos számukra ez az esemény, mely híressé vált a környező településeken és városokban is.

A református asszonyok 2000-ben rendeztek először mulatságot a Gyülekezeti Házban, rá három évre csatlakoztak hozzájuk a NABE hölgyei. Az egyre sikeresebb rendezvényt 2004-től már a kultúrházban rendezték meg. Temesvári Pelbárt még a 15. században írt a dunántúli falvak asszonyainak ilyen szokásáról. A fehérnépek összejövetelére a férfiak nem mehettek be.

Az asszonyoknak az év folyamán az egyetlen alkalmat jelentette, amikor a munkát pár órára, esetleg egy napra, éjszakára megszakítva, mulatozással, tánccal, vigalommal töltöttek el. Az összejövetel színhelye rendszerint valakinek a háza, pincéje volt.

Lőrincz Miklós Üldöznek a nők című bohózata a Csopak–Paloznaki Református Asszonykör előadásában Fotó: Szendi Péter

 

A Tislér lelkész házaspár 1970-ben költözött Csopakra, akkor elmesélték nekik, hogy a húszas években milyen színdarabokat adtak elő a falusi emberek. Akócsi Katalin ezeket és a falusi komédiákat összegyűjtötte tizenkilenc év alatt, de az utóbbi időkben egyre inkább belekeveredtek a polgári történetek és komédiák is.

Az érdeklődők legelőször megtekinthették Péczely József Ködmönke falusi vígjátékát, majd Lőrincz Miklós Üldöznek a nők című bohózatát, miközben verseket hallhattak Heltai Jenőtől. Vidám költemények, tréfák is elhangzottak. A csípős nyelvű asszonyok a férfiakat beszélték ki a népi humor és a bölcsesség alapján. A közös finálé előtt az elemózsiát gyűjtögető asszonyok Ambrus Tibor polgármestert köszöntötték, majd nótaszóval vonultak a színpadra enni és mulatozni.

Végül a közönség együtt énekelt a szereplőkkel és vastapssal jutalmazta a felejthetetlen délutánt. A szeretetvendégséghez a Mandulavirág Óvoda konyhájának dolgozói fánkkal, pogácsával és szendvicsekkel, míg a helyi asszonyok süteményekkel járultak hozzá. Természetesen a csopaki olaszrizling is előkerült a helyi borászok adományaiból, hogy a baráti beszélgetés még oldottabb legyen. A mulatságot tombolasorsolás zárta.

Forrás: veol.hu / Szendi Péter

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva