Kovács Erika/veol.hu | 2022.03.27. 14:00
Az év legszebb balatoni épületeit díjazták
Csopaki a legszebb lakóház a Balatonnál, de balatonfüredi és balatonfenyvesi díjazottak is vannak.

Az év balatoni lakóháza Csopakon található

Az Év balatoni lakóháza kategória győztese egy csopaki lakóház és kávézó lett, melyet Ujj Mészáros Krisztina tervezett.

Az építészeti díjpályázat lakóház kategóriájának győztese a csopaki lakóingatlan és kávézó lett
Fotó: szervezői/veol.hu

 

A legszebb gazdasági épület egy pécselyi pincészet

A legszebb gazdasági épületnek a pécselyi Balogh Pincészet bizonyult, melynek felelős építésze Cserháti-Czene Andrea. A pincészetet fenntartható, környezettudatos, modern technológiával építették.

Fotó: Balogh Pincészet, Pécsely Facebook

 

A balatonfenyvesi gyerektábor a legszebb középület

A középület kategóriában a balatonfenyvesi gyermektábor nyert, felelős építésze Dénes György.

Különdíjat kapott a balatonfüredi Lóczy-barlang Látógatóközpont

A Balatoni Szövetség különdíját kapta a balatonfüredi Lóczy-barlang Látogatóközpont. A központ felelős tervezője Mezei László, és a méltatásban elhangzott, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park újabb igényes látogatóközponttal gyarapodott, melyre az egyedi építészeti megoldások mellett az igényes anyaghasználat is jellemző.

Balatonfüred, 2021. július 13.
A balatonfüredi Lóczy-barlang Látogatóközpont az avatás napján, 2021. július 13-án.
MTI/Vasvári Tamás

 

A Magyar Építész Kamara különdíját a felújított balatonboglári kultúrház nyerte

A Magyar Építész Kamara különdíját a felújított balatonboglári kultúrház nyerte, amelyet Pór Péter tervezett. A Zala Megyei Építész Kamara különdíját nyerte el a Hévízen lévő, jó minőségű anyagokból épült és az utcaképbe jól illeszkedő Carbona társasház, felelős tervezője Bánfalvi Koppány.

 

Az Év balatoni háza építészeti díjpályázatot a Nők a Balatonért Egyesület (NABE) a Balatoni Szövetséggel együttműködve, tavaly negyedik alkalommal hirdette meg, melyet a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkársága támogatott. A kiírásra a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet területén épült, és 2013. január elseje után használatba vett épületekkel lehetett pályázni 2021. december 31-ig, az év balatoni lakóháza, az év balatoni középülete és az év balatoni üdülője/gazdasági épülete kategóriában. A felhívás célja volt a minőségi építészet népszerűsítése, megismertetése, illetve a figyelemfelhívás a Balaton környezetében épített, példaértékű épületekre.

A bírálóbizottságnak, élén Füleky Zsolttal, a Miniszterelnökség építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkárával tagja volt a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a három balatoni megye építészkamarája, a NABE és a Balatoni Szövetség képviselője. A pályázatra elektronikusan lehetett nevezni az épületek terveivel, illetve a házról és környezetéről készült fotókkal. A kiírásra tizenhárm pályamű érkezett, ebből hat a lakóépület, öt a középület és kettő az üdülő/gazdasági épület kategóriát képviselte. A pályázatokból előzetes bírálat után kiválasztott nyolcat a zsűri, melyeket a helyszínen is megtekintett. A helyszíni szemle után ülésezett a bírálóbizottság, ahol döntöttek a helyezésekről, díjakról.

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Balatoni Szövetség/veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva