Molnár Sándor / veol.hu | 2021.10.02. 11:00
Hatvan mázsa ponty csúszdázott a Balatonba
Ellepték a halak a csopaki Apáca strandot, 5946 kilogramm, háromnyaras pontyot telepítettek a Balatonba.

A Balatonlelle-Irmapusztai Tógazdaságban nevelt halakat a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. munkatársai engedték a tóba Csopakon. A telepítésnél jelen volt a helyi horgász egyesület vezetője is. Egy kisebb fuvarral 1058 kiló pontyot szállítottak Balatonlellére, a kikötőmólóra is.

Fotó: Molnár Sándor / veol.hu

Hamvasi Miklós a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászturisztikai menedzsere a csopaki telepítéskor elmondta, hogy szeptember 27-én kezdte meg társaságuk az őszi lehalászást és a haltelepítéseket.

Erre az időszakra nőnek meg olyan méretűre a halak, hogy már érdemes őket betelepíteni a Balatonba.

Ezen a héten háromnyaras pontyok kerültek Irmapusztáról a tó Keleti-medencéjébe: Balatonföldváron, Balatonfűzfőn, Tihanyban, Siófokon, Csopakon és Balatonlellén telepítettek, illetve tervezik még, hogy Zamárdiba is visznek pontyokat.

Fotó: Molnár Sándor / veol.hu

A halgazdálkodó éves ponty telepítési kötelezettsége 300 tonna. Két-és háromnyaras pontyokat helyeznek a Balatonba, egészen addig, míg be nem fagy a tó.

Ősszel még telepítenek süllőt is, és tavasszal, illetve nyáron más őshonos halfajok, például csuka, kősüllő, balin és compó is került a Balatonba.

Az évről-évre fejlődő pontyállomány kapcsán Hamvasi Miklós megjegyezte, hogy egyre több és egyre nagyobb pontyot lehet fogni a Balatonban. A nagyhalak esetében a legjobb visszacsatolást a nemzetközi horgászversenyek adják, ahol nagyon sok igazán méretes pontyot is fognak a horgászok. Az idei évben 55 nagy, 20 kilogramm feletti halat jelentettek be eddig a behúzós horgászok, akiknek kötelező ezt bejelenteniük, de ennél jóval magasabb lehet a megfogott nagyhalak száma.

Fotó: Molnár Sándor / veol.hu

– Az állományról elmondhatjuk, hogy európai szinten már nagyon híres, és szinte egyedülálló. A Balaton egy olyan komoly horgász víz, amelynek véleményem szerint nincs párja.

A csopaki pontytelepítésen Horváth Imre is jelen volt. A Csopak-Paloznak Horgász Egyesület elnöke örült neki, hogy ismét pontyok kerültek a tóba.

Fotó: Molnár Sándor / veol.hu

Annál jobb a horgászoknak, minél több a hal a Balatonban.

A nagy létszámú, mintegy 260 tagot számláló, jól működő egyesületnek, az ország minden tájáról, például: Győrtől- Budapestig, Szegedtől- Debrecenig – vannak tagjai. A horgászok az idei tavasz és nyár során is rengetegen jöttek le a Balatonra, és szép számmal fogtak is halakat.

Most kezdődött a bojlis verseny, kattints és tudj meg mindent a küzdelemről.

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva