lakaskultura.hu | 2021.02.17. 09:00
Istállóból vendégszoba: nyaralóház Csopakon
Ez a csopaki parasztház a mai igényeknek megfelelően született újjá.

A levegős, vidám, színes terek és a különleges elemek összhangjának köszönhetően tökéletes nyaraló lett az átlagos épületből – olvasható a lakaskultura.hu cikkében.

A tulajdonosok erősen kötődnek Csopakhoz, Zsókáék nyaranta itt is működtetnek egy kilimboltot. Így nem sokáig gondolkodtak, hogy megvegyék-e az eladásra kínált régi parasztházat, amelynek veteményese a saját kertjük szomszédja volt. Napjainkban nem egyszerű megszervezni egy felújítást, de ők állítják, megérte a fáradozást: az épület teljesen megújult, az egyesített nagy veteményes pedig ellátja zöldségekkel az egész családot.

– Eredetileg egy egyszerű, hagyományos parasztház volt, az igazat megvallva nem túl szép, zegzugos kis szobákkal. Azonban a szerkezetével, az anyagokkal szerencsére nem volt gond, vagyis egyértelműnek tűnt, milyen stílusban érdemes felújítani – emlékszik vissza a háziasszony.

A gondos tervezés és kivitelezés eredményeként egy hangulatos, rusztikus stílusú nyaraló született, és a tágas helyiségekben a szeretett kilimeknek is könnyen helyet találtak a tulajdonosok.

A lejtős telken álló épület frontja az utcaszinten van, ám a hátsó traktus alatt régen egy istálló állt. Utóbbi teteje menthetetlennek tűnt, így a helyén végül egy hatalmas teraszt alakítottak ki. A felújítás miatt tehát igen sokat változott az alaprajz, leginkább a jól átgondolt bontások következtében.

– Azért vettünk ki falakat, hogy nagyobb legyen a tér, létrehoztunk egy tágas, a nappalit, az étkezőt és a konyhát magába foglaló helyiséget. Kibontottuk a födémet is, és a tetőig megnöveltük a belmagasságot – meséli Zsóka.

A födém bontásakor derült ki, hogy áthidalóként a Diósgyőri Gépgyárban készült vasúti síneket alkalmaztak, ezeket a régi elemeket kiszabadították, majd fehérre festették. Jelentős változást hozott az is, hogy áttörték a falat: az üvegfal és a teraszra nyíló ajtó még jobban megnyitja a teret. Így nyáron többnyire a teraszon zajlik az élet. A felújítás során kikerült a házból a 60-as évekre jellemző sárgásbarna cserépkályha, a kéményt azonban megtartották, így a későbbiekben a téliesítés viszonylag könnyen megoldható.

Két hálószobát is kialakítottak, az egyik a lakószinten, a másik a volt istálló helyén található. A falak helyi kőből készültek, és ez a karakteres anyag jelenleg is alapvetően meghatározza az atmoszférát. Ahogy leszedték a régi vakolatot, előbukkantak a kőfalak, amelyek egyes helyiségekben téglával folytatódnak. Annyira szép volt a rusztikus felület, hogy mindent ehhez igazítottak. Az egész házba svédpadló került, csak a fürdőszoba kapott csiszolt betonburkolatot.

A terasz alatti, külön bejáratú háló kifejezetten romantikus, szinte középkori a miliő, ugyanakkor teljes kényelmet biztosít, hiszen egy külön fürdőszoba is tartozik hozzá. A kertre nyíló szoba a nyári konyhából is megközelíthető – utóbbiban kialakítottak egy grillezőt, valamint kézmosót. Az épület jellegzetes elemei a zöld nyílászárók és csatornák. A végleges árnyalatot sokszori színkeverés után választották ki a tulajdonosok.

– Csopakon a legtöbb régi háznak zöldek az ablakai, és mi is ezt a helyi hagyományt akartuk követni – meséli vendéglátónk. Mivel Zsókáék kilimszőnyegekkel foglalkoznak, nem meglepő, hogy a berendezésben hangsúlyos szerepet kapnak a nomád szőttesek.

A nyaraló stílusához illő hagyományos és modern bútorok egyaránt megtalálhatók a szobákban, jól megférnek egymással a családi örökségből származó kiegészítők, a postazsákvászonnal felújított antik székek és a kényelmes új darabok.

Fotók: Bata Tamás / LAKASKULTURA.HU

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva