veol.hu / Tóth B. Zsuzsa | 2021.09.13. 13:00
Kiállítás Csopakon: Újragondolt ősi technika
A Zámbó Galériában nyílt meg szombaton T. Szabó László képzőművész Heuréka! avagy Frottázsok újragondolva című kiállítása.

A tárlatot megnyitva Bayer Ilona televíziós műsorvezető arról beszélt, hogy az egyébként ősi technikát 1920 táján Max Ernst hozta be a képzőművészetbe, de vajon mit szólna most, T. Szabó László képeit látva.

– T. Szabó László minden kiállításán sokan vannak, akik egészen közelről szemlélik a képeket, próbálva kitalálni, hogy azok miként, milyen titokzatos módon készülhettek. Pedig egyszerű a technika és mindannyian ismerjük, hiszen gyermekkorunkban próbáltuk a papíron átrajzolni grafitceruzával a pénzérme domborulatait. Csakhogy Laci továbbfejlesztette azt, oly mértékben, hogy a frottázst ma a nevével hozzák összefüggésbe hazánkban – mondta Bayer Ilona.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az alkotó elárulta, hogy miért adta a különös címet a tárlatnak és kifejezte reményét, hogy a technikáról egy idő után nem csak Max Ernst jut majd eszébe mindenkinek.

– A technika alapja régóta ismert, az egyszerű ősi eljárást fejlesztettem tovább. Amikor erre rátaláltam, felkiáltottam örömömben, hogy megtaláltam az utat, amelyet kerestem, ezért Heuréka! a kiállítás címe. Mivel pedig az ősi technikát újragondoltam, ezért lett az alcím Frottázsok újragondolva. Ma is kevesen alkalmazzák, én pedig önálló képi elemként használom, ültettem színesbe. Nehéz részletesen beszélni arról, amelynek elsajátításával 27 éve foglalkozom. A képekhez magam készítem a munkák dúcait, így az utolsó fázisig manuális technikával készülnek. Sok buktatója van a technikának, amely nem trükk, kézzel készül kasírozással, fixálással, az átrajzolás színes ceruzával történik a korábban megfestett papírra. Titokzatosaknak tűnhetnek a képek, mert a felkasírozás nem tetten érhető, minden gyűrődés kisimul a munka során. De szeretném, ha nem csak a technika rejtélyessége fogná meg a látogatókat, hanem a mondanivaló is – vallotta az alkotó. Hozzátette, hogy idővel szeretne ebből tovább lépni még, hiszen az életben minden változik és ahhoz alkalmazkodni kell. Egyelőre sok szimbólumot használ, azokkal próbálja megközelíteni mindazt, mire utal a képein.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A kiállítás szeptember 30-ig látogatható.

Forrás: veol.hu
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva