Sági Ági | 2018.08.18. 17:45
Nagypolszkik a Balatonnál
A 70-es években a Polski Fiat a felső középvezetők autója volt, a tsz-elnökök kocsija. Néhány év várakozás után azért elvileg bárki hozzájuthatott, mégsem lett belőle soha olyan népautó, mint például a Zsiguliból. Ennél nagyobb sértés nem is eshet meg, mint, hogy a Polskit lezsigulizzák, de az sem szerencsés ha az adott modell megjelenését a Polski tulajdonosa jelenlétében más márkákhoz hasonlítjuk. Merthogy a Polski Fiát máshoz nem hasonlítható, kivételes autó, a lengyel magyar barátság szimbóluma, Polak, Wegier, dwa bratanki.

Csopakon tartották a Polski Fiat 125p klub idei találkozóját, ahová a magyar nagypolszkisokon kívül lengyel, német, cseh, és belga tulajdonosok is eljöttek. Az autók Csopakon felvonultak.

Mint Somogyvári János klubtagtól megtudom ezeket a Polski Fiatokat a 60-as évek végén kezdték gyártani. A köznyelvben csak nagypolszkiként ismert autó karosszériája olasz tervezőmérnökök munkája, ennek licencét a lengyel FSO autógyár vásárolta meg. Először 1300 majd 1500 köbcentis motorral gyártották. A gyár még ma is áll, bár a 90-es években a lengyel fejlesztések miatt az olaszok a licencjogot elvették, és a gyár bezárt.

A csopaki találkozó magyar autói kivétel nélkül ápolgatott, szeretgetett kocsik voltak. Így indul egy 72-es modell:

 

Lenkó Gyulánétól a Polski Fiat klub elnökétől azt is megtudtam, hogy a 2007-ben alapított egyesület jó kapcsolatot ápol a lengyel társ-klubbal, évente szerveznek találkozókat. A klub tömöríti a nagypolszkisokat: a korábbi ezerhármas kormányváltós, és ezerötös típusokat, és a poloneseket.

 

A felvonuláson 80 autó vett részt, köztük egy Nysa mentőautó is. Horváth László a Nysa tulajdonosa a szigetszentmiklósi mentőállomáson dolgozik megmutatta nekünk is:

 

A lengyel nagypolszkisok egy betegszállítót is elhoztak, Somogyvári János mutatta meg:

Sőt, volt egy különleges Polonez is:

Szöveg és videók: Sági Ági

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva