Kovács Erika/veol.hu | 2023.02.08. 14:00
Nagyszabású borászati rendezvényt tartottak – „Az olaszrizling a Balaton folyékony névjegye”
Olaszrizling szerintünk címmel húsz, főként balatoni borász összefogásával nagyszabású borászati rendezvényt szervezett a Jásdi Pince és a Szent Donát Birtok Csopakon február 4-én, szombaton. A két helyszínen húsz-húsz olaszrizlinget mutattak be a borászok, akik Badacsonyból, a Somlóról, a Nivegy-völgyből és Egerből is érkeztek.

A vendégeket Jásdi István, a nevét viselő csopaki pince egyik tulajdonosa, borász, a fia, Jásdi Attila társtulajdonos, valamint Kovács Tamás, a szintén csopaki Szent Donát Birtok tulajdonosa, borász köszöntötte a Jásdi borteraszon. Elhangzott, hogy 17 éve rendezik meg az összejövetelt, s azóta eljutottak oda, hogy hazánkban az olaszrizling a legkeresettebb fehérbor. Ez köszönhető a magas minőségnek, a fajtát érintő együttműködésnek. Erre jó példa a mostani rendezvény is, melynek címe is ezt sugallja: Olaszrizling szerintünk.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

 

A fajta megbízhatóan terem, bírja az időjárási viszontagságokat és kitűnő borokat ad. Kiemelték, a Balaton tekintetében meghatározó szerepet játszik a bor, illetve az olaszrizling. Ezt a fajtát az országban 4000 hektáron termesztik. Az olaszrizling a balatoni borászok szívügye, a Csopaki Kódex is erre épül. A gasztronómia nagyon fontos az idegenforgalomban, és sokan egy kitűnő ételért és borért keresik fel a tavat egész évben. Jásdiék 17 hektáron termelnek szőlőt, ebből 12 hektár az olaszrizling. Kovács Tamásék 16 hektáron gazdálkodnak, melynek fele olaszrizling.

– Az olaszrizling a folyékony névjegye a Balatonnak – fogalmazott Kovács Tamás.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

 

A borászok a rendezvényt megelőző szakmai napon, pénteken beszéltek egyebek mellett a balatoni szőlőültetvények helyzetéről is. Erről kifejtették, ahonnan nem lehet látni a tavat, nő az ültetvények nagysága, ahol szép panoráma tárul az ember elé, mint Füred, Csopak, Badacsony, a beépítettség miatt csökken. Szerintük további csökkenés nem lenne kedvező, hátrányosan érintené a Balaton vonzerejét is. Mint elmondták, a rendezvénnyel céljuk a helyi közösség fenntartása, erősítése, az olaszrizling népszerűsítése, valamint a Balaton nyári szezonon kívüli programjainak és vendéglátásának támogatása.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

 

Fotó: Pesthy Márton/Napló

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Pesthy Márton/Napló

 



 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva