Krausz Andrea | 2023.09.21. 08:00
Újabb merénylet Csopakon – megszólal a polgármester
Nem elég, hogy 2022 novemberében egy ismeretlen elkövető körbefűrészelte a csopaki strand legnagyobb, 80 éves tölgyfáját, most újabb farongálás történt ugyanazon a helyszínen. Ezúttal lyukakat fúrtak, és mérgező anyagot fecskendeztek be egy juharfába.

– Sokként ért bennünket a felfedezés

– mondta a likeBalaton.hu-nak Ambrus Tibor, Csopak polgármestere, aki álmában sem gondolta volna, hogy a tavalyi tölgyfarongálás után valaki megpróbál egy újabb fát tönkre tenni a strandon.

Lyukakat fúrtak bele, és feketedik, rohad a most tönkre tett juharfa a csopaki strandon
Fotó: Ambrus Tibor – hivatalos

Lyukakat fúrtak a fába

– Most vettük észre, hogy ezen a juharfán sok lyuk keletkezett. Valószínűleg valaki kézi fúróval készítette ezeket, és a lyukakon keresztül mérgező anyag lett betöltve. A fa már elkezdett feketedni – mesélte a település vezetője, aki hozzátette, ismét a rendőrséghez fordulnak.

– Ugyanúgy rendőrségi feljelentést teszünk, mint a tavalyi tölgyfarongálás során.

A kollégák most nézik a videófelvételeket, hogy látszik-e valami – fűzte hozzá a polgármester.

A piros nyíl mutatja a megrongált juharfát. Az előtérben pedig a tavaly körbefűrészelt tölgy van elparavánozva
Fotó: Ambrus Tibor – hivatalos

Vége a strandszezonnak, bárki bemehet

Ambrus Tibor elmondta, hogy a fürdési szezon befejezése után mindenki előtt nyitva áll a strand, ilyenkor parkként funkcionál. A bejárat mellett álló juharfa megrongálása az elmúlt 10 nap során történhetett, mióta már nincsenek biztonsági őrök. Arról egyébként csak találgatni lehet, hogy kit zavarnak ezek a fák. Esetleg a közeli házakban lakók kilátását akadályozzák.

2022 novemberében a strand ikonikus fája, a 80 éves tölgy esett áldozatul
Fotó: Ambrus Tibor – hivatalos

Lehet, hogy a 80 éves tölgyfa megmenekül

Nagy port kavart a sajtóban is, amikor 2022. november 23-ra virradó éjjel valaki körbefűrészelte a csopaki strand legöregebb fáját. Elektromos kézifűrésszel próbálta „kivégezni” a 80 éves tölgyet, amit az önkormányzat azonnal megpróbált megmenteni. Szakértőket kerestek fel, és a Soproni Egyetem Erdőművelési és Erdővédelmi Intézetének munkatársai tavasszal oltóvesszőkkel próbálták serkenteni a fa nedvkeringését.

– Soha nem próbáltak még egy ekkora tölgyet átoltással megmenteni. Ez egy kísérlet. Most úgy néz ki, hogy működik, de nem szeretném elkiabálni

– mondta Ambrus Tibor, majd hozzátette, még az is elképzelhető, hogy valami csoda folytán megmarad. De a most tönkre tett juharfának szinte semmi esélye a túlélésre, mert belülről mérgezték meg.

Nyitókép: Ambrus Tibor – hivatalos

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva