Ősállat-simogató túra
Helyszín Csopak, Petőfi utca 2
Időpont
Túra Csopakról az ősember festékbányájába, a túra végén ősmaradvány-bemutatóval. Az ősmaradványok eredetiek és kézbe vehetőek.

Találkozás: július 1-én vasárnap 10 órakor Csopakon a Polgármesteri Hivatal előtti parkolónál (Kossuth Lajos utca vége).
Túravezető: Lóczy István (30 576 6204 illetve loczyistvan@gmail.com)
Részvételi díj: 1500- Ft / fő, 14 év alattiaknak 750- Ft.
A túra hossza 12 km, időtartama a bemutatóval együtt kb. 5-6 óra
A túra könnyű, az egyetlen emelkedő a Csákány-hegy, rögtön az elején…
Útvonal: Csopak – Csákány-hegy – Ősember bányája – Király-kút – Tódi-mező – Csopak

A Balaton környéke ideális volt az ősember számára, és két különlegességet is kínált: a tűzgyújtáshoz használható köveket valamint az itt bányászható vörös festékanyagot. A kovakő nagyon „modern” dolognak számíthatott akkortájt, a festéknek pedig szó szerint életbevágó jelentősége volt…
A túra során megpróbáljuk egy kicsit az ősember szemével nézni a tájat, hogyan is tudott berendezkedni ezen a környéken?

Az ősembert talán még a geológusoknál is jobban érdekelték a kövek… Nem véletlen a kőkorszak elnevezés! A Csákány-hegyen érdekesebbnél érdekesebb kődarabok hevernek szanaszét, amikből kényelmesen be lehetett rendezni egy őskori „háztartást”.
A kilátóból körülnézve megpróbáljuk elképzelni, milyen lehetett a táj 10-20-30 ezer éve, volt-e már Balaton, és ha nem, mi volt a helyén?
A hegyről elsétálunk a bányához, ahol az őskorban vörös festéket bányásztak, ez keresett árucikk volt ekkortájt!
A bányától a Király-kút érintésével a Tódi-mezőn át érkezünk vissza Csopak szélére, ahol még végigsétálunk a gyönyörű panorámát nyújtó Csákányhegyi utcán. Végül a parkolóba visszaérve közelebbről is megismerkedünk a fotókon látható ősmaradványokkal.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva