A csopaki angolkisasszonyok nyaralója
Helyszín Csopak, Kossuth utca 16
Az Angolkisasszonyok Apácarendnek volt a nyaralója. Veszprémben iskolát fenntartó tanítórendet Ranolder János püspök hívja Veszprémbe, zárdát, iskolát és internátust (kollégium) épített számukra. Elemi népiskola, polgári, tanítóképző és felső kereskedelmi oktatása folyt. A tanárnőknek volt a nyaralója Csopakon melyet a XIX.-XX. század fordulóján építettek.

Kápolna is volt benne,így sokan oda jártak misére nyáron,míg 1934-ben meg nem épült a Szent Imre Katolikus Elemi Népiskola,melyben volt iskolakápolna. Az államosításkor a miseruhákat, oltárképet,oltárt,tabernákulumot stb a csopaki templomnak adták. Strandfürdőjük is volt,a mai Külker Vízi sporttelep helyén. Államosítás – 1950- után Megyei Csecsemőotthon ként működött. A kórházban elhagyott csecsemőket hoztak ide. „Gyerekgyár” volt a csúfneve. 1976-tól szellemi fogyatékos gyermekek „Egészségügyi Gyermekotthon”a volt az 1990-es évek elejéig. 2005-től a Balatonfelvidéki Nemzeti park Igazgatósága tulajdonában van. Kossuth L.u.16.

Az épület homlokzatán a szoborfülkében lévő „Madonna” szobrot (Szűz Mária és a kis Jéjus) az államosításkor levették. Az 1970-es években a balatonarácsi „Róth bácsi” suszter Steinhausz Györgynek mondta,hogy az ő padlásán van a szobor. Az ő halála után nem tudni mi lett a szobor sorsa. 2008-ban övz. Kovács Sándorné (Czili Mária) jelezte, hogy férjének nagybátyja Simon János néhai egyházközségi világi elnök, az épületből a fából készült Madonna szobrot hazavitte , majd halála után unokaöccse birtokában volt, de az Ő halála után a szobor elveszett.

(forrás: Steinhausz György)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva