2019.05.09. 19:00
Helyi kézműves mesterek mutatkoztak be Felsőörsön
A településen tavaly nagy sikerrel elindult az a kezdeményezés, miszerint a helyi mesteremberek egyszerre nyissák ki portájukat és mutassák meg munkásságukat. Idén sem volt ez másképp, hiszen a Bárókert és a Miske utcákban helyi kézművesek mutatkoztak be otthonukban.

Az érdeklődők megtekinthették a fazekas, a méhész, a kosárfonó, a sajtkészítő, a nemezelő, a kemence-kovács, és a papírműves tevékenységét. Ugyanakkor volt kóstolóval egybekötött gyógynövény bemutató is. Az előzetes regisztráció alapján közel háromszáz látogató volt, melynek fele felsőörsi, a látogatók nagy része először érkezett a rendezvényre.

– Más településeken is van, hogy nem a megszokott közösségi tereken, művelődési házakban szerveznek programokat, hanem lakóközösségben, házaknál, portáknál. Nálunk sok ember foglalkozik valamilyen kézműves-tevékenységgel. Megkerestem őket, hogy lenne-e kedvük egy nyitott műhelynaphoz, és nagy örömömre mindenki egyből igent mondott – kezdte a rendezvénysorozat ismertetését Pásztorné Simon Annamária közösségszervező, aki nem tagadja, hogy ennek van egy hagyományőrző szerepe is, hogy mindenki megismerkedjen ezekkel a régi, különleges mesterségekkel. Számos tevékenységet ki is lehetett próbálni.


Fotó: Szendi Péter

Török Gergő sajtkészítő mester 10 éve foglalkozik sajtkészítéssel. Hobbi szinten kezdte, tetszett neki az, hogy meg tudja csinálni, ami őseinknek természetes dolog volt. Előbb csak a családnak, majd egyre szélesebb körben, borkóstolókon, rendezvényeken mutatta be a finomságokat. Mikor sorba kapta az elismeréseket, úgy gondolta, hogy tapasztalatait elméleti tudással is alátámasztja, ezért beiratkozott a „tejesek Sárospatakjába”, a Csermajori Tejipari Szakiskolába. Az itt kapott tudással és élményekkel a hóna alatt nagy fába vágta a fejszét, létrehozta saját kis sajtműhelyét.

Ruzsin István kemencekovács a kilencvenes évek elejétől alakítja a vasat.

– Ezt a szakmát az apámtól tanultam, majd később két kemenceépítő mellett is tevékenykedtem. Sokan kérdezik meg tőlem, hogy miért éppen kemencekovács? Elsősorban azért, mert tíz éve rám talált a kemencéhez tartozó kovácsoltvas kiegészítők gyártása, majd a kemencepítés lehetősége. Azért szeretek a vassal és az építőanyaggal dolgozni, mert csak a fantázia szab határt annak, hogy mire képes az emberi kéz és a képzelet az anyagból alkotni.

Ebben az évben több grafikai anyaggal színesedett a rendezvény, amelyek segítették a rendezvényen való eligazodást és a mesterek megismerését. A gyönyörű molinók, a plakát, a kitűzők és a hajgumi megtervezése, valamint a roll up Lipovszky-Drescher Mária munkáját dicséri.

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva