veol.hu/Szendi Péter | 2020.11.02. 17:00
Szívesen fest csendéleteket az alsóörsi Nagy Ágota
Nagy Ágota festő Veszprémben született, gyermekkorát Lovason töltötte. Ebben az időszakban kezdett kibontakozni érdeklődése a képzőművészetek iránt. Jelenleg Alsóörsön él és alkot. Tizennyolc éve aktív tagja az Alsóörsi Képzőművészeti Egyesületnek, korábbi nevén az Alsóörsi Föstőörsnek.

– Édesanyám nagyon szépen rajzolt és festett, tőle örököltem talán a tehetséget. Ennek köszönhetően gyerekkoromban rengeteget rajzoltam. Nagyon megörültem annak, hogy tizennyolc évvel ezelőtt, Horváth Lajos festőművész irányításával elindult egy képzőművészeti egyesület Alsóörsön, melynek már a kezdetektől tagja vagyok. Az ő segédletével alkottunk nagyon sokáig, de sajnos ő tavaly elhunyt – tekintett vissza a kezdetekre Ágota a veol.hu újságírójának.

Az egyesület Sáska Tibor festőművész szakmai irányítása alatt működik. Jelenleg azonban a koronavírus-járvány miatt szünetelnek a vasárnapi összejövetelek. Horváth Lajos – akit mesternek szólítottak a közösség tagjai – meghatározó módon befolyásolta Nagy Ágota pályájának profilját, koncepcióját és stílusirányzatát, az alkotásai főleg csendéletek, tájképek és figuratív ábrázolások.

Ágota büszke arra, hogy Alsóörsön élhet a családjával (férje a település polgármestere, Hebling Zsolt), és igyekszik megfesteni a község nevezetességeit. Számára Alsóörs a nyugalom szigete. Nagy hatással van rá az ófalu, örül annak, hogy a község ezen része megőrizte a hagyományokat, a permi vöröskő nagyon sok háznál, támfalnál megjelenik, ami ad egyfajta mediterrán hangulatot. Az elmúlt években több helyen is volt önálló kiállítása, például Zoboralján, a Magyar Örökség-díjas Pozsonyi Kaszinóban, a felvidéki Kalászon, míg a balaton­almádi Pannónia Kulturális Központban közös tárlaton mutatkozott be Mozdény Viktóriával. Legutóbb Mohácsra jutottak el az alkotásai.

Nagy Ágota elmondása szerint alkotó tevékenységének aktív és szenzitív korszakát éli. A festő igyekszik megfesteni Alsóörs nevezetességeit is Fotó: Szendi Péter

 

– Fél évvel ezelőtt realizálódott, hogy meghívnának a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeumba. Ez szeptember közepén megvalósult, én pedig nagyon örülök neki, hogy Alsóörsöt itt is bemutathattam a képeimmel – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Ágota, aki elmondása szerint alkotó tevékenységének aktív és szenzitív korszakát éli.

Egyébként Nagy Ágotának önálló kiállítása még nem volt Alsóörsön, ugyanakkor szerényen megjegyezte, hogy ő mindig is a csapatmunka híve volt, ezért nagyon örül annak, hogy minden év nyarán az Alsóörsi Képzőművészeti Egyesület kiállíthat a helyi Török-házban.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva