Garten Balaton // kortárs művészeti fesztivál // 1. nap
Helyszín Lovas,
Időpont
A Balaton északi partjának immár négy településén negyedik alkalommal rendezzük meg a Garten Balaton kortárs művészeti fesztivált. A tíznapos kiállítás- és rendezvényfolyam a kortárs képző- és fotóművészet köré szerveződik.

Lovas, Felsőörs, Csopak és Alsóörs kiállítóhelyein és szabadtéri helyszínein 7 kiállítás és majd 40 program várja a vizuális művészetek szerelmeseit. A lovasi Nagy Gyula Galéria a Balaton legnagyobb kortárs képzőművészeti vásárának ad otthont, ahol 50 felkért művész több mint 200 alkotása közül válogathatnak az érdeklődők. A vásárt és a kiállításokat számos társművészeti, ismeretterjesztő és edukatív program követi. A pódiumbeszélgetéseken gyűjtők, művészeti menedzserek és kurátorok cserélik ki gondolataikat a képzőművészet legaktuálisabb kérdéseiről. A tárlatvezetéseken a szakértők a legújabb művészeti trendek között kalandoznak a résztvevőkkel. A kertmozi dokumentum- és játékfilmjei mind a képzőművészet körül forognak. A koncerteken kortárs és könnyűzenei produkciók egyaránt szerepelnek.

 

1./NYITÓNAP – PÉNTEK 08.05

08.05., péntek 15:00
Lovas, Márffy-ház
8228 Lovas, Malomvölgy utca 35.
Rabarik
Kása Béla szabadtéri fotókiállítása – ingyenes
Kása Béla fotóművész több ízben járt az indiai Radzsasztánban, ahol a cigányok rokonainak tartott rabari törzs tagjairól készített felvételeket. A szabadtéri kiállítás a nomád pásztorok boldog világába kalauzolja a nézőket.

08.05., péntek 16:00
Lovas, Maczky–Prokop Műteremház
8228 Lovas, Bartók Béla utca 8.
Víztükreink
Maczky László fotóművész és Prokop-Maczky Gizella
festőművész kiállítása – ingyenes
A Lovason élő és alkotó művészházaspár hét éve költözött Németország egyik nyüzsgő városából erre a Balaton-parti csendes településre, ahol műteremként is funkcionáló otthonuk egész évben nyitva áll az érdeklődők előtt. Festményeiken és fotográfiáikon a fénnyel, a ritmussal, a természetes és alakított táj motívumaival játszva jelenítik meg belső világukat.

08.05., péntek 16:00
Lovas, Lovaspálya
8228 Lovas
Szabad a pálya!
szabadtéri plakátkiállítás – ingyenes
Plakátra, magyar! – nyeríthetnék a lovak a lovasi lovaspályán rendezett, az OPLA plakátművészeti projekt tagjainak műveiből válogatott kiállítást láttán. Merthogy milyen egy jó plakát? Az a fiatal alkotók munkáiból most kiderül! Egy biztos, nem lehet mellettük szó nélkül elmenni!

08.05., péntek 17:00
Lovas, Nagy Gyula Galéria
8228 Lovas, Fő utca 12.
Van képünk hozzá! – Art Fair
kortárs képzőművészeti kiállítás és vásár – ingyenes
Színes, melankolikus, senki-sem-érti, absztrakt, szerelmes, valósághű, pucér, geometrikus, minimalista, nihilista, megy a bútorodhoz, a szemed színéhez, jó ajándéknak, jutalomnak, befektetésnek, egyszóval bármilyen témára is keresel, nekünk Van képünk hozzá! Idei vásárunkon 50 felkért alkotó több mint 200 műve közül válogathatnak az érdeklődő képvadászok. Lehengerlő műfaji sokszínűség a Balaton legnagyobb művészeti vásárán.
Megnyitja: Czompó Gábor

Valkó Dávid Fotó: Garten Balaton hivatalos

 

08.05., péntek, 18:00
Lovas, Önkormányzat
8228 Lovas, Fő utca 8.
Monoton Monokróm
kiállítás – ingyenes
Sós Gergő installációjában a Balaton-felvidék domborzatát és kőzeteit szín- és hangkódokká alakítva hozza létre monokróm képeit és monoton hangkompozícióit, ezúttal Lovas kőzettani adataival is dolgozva. A projekt a lovasi őstörténeti vörösfestékbánya múzeum helyén tekinthető meg.

 

08.05., péntek 19:00
Felsőörs, Faluház

8227 Felsőörs, Szabadság tér 5.

Édesem, keserűm

Fotóudvar megnyitó – ingyenes

Felsőörsön a Fotóudvar idei programja több mint 20 alkotó
közreműködésével megvalósuló, installatív köztéri fotókiállítások és a Civil Házban rendezett egyéni fotótárlat köré szerveződik. A fotográfusok művei az étkezés és a fotográfia összefüggéseit vizsgálják, és a beszélgetések, tárlatvezetések, irodalmi programok és filmvetítések is e témát járják körbe.
Eseménysorozatot Mautner Zsófia nyitja meg.

Kurátor: Mucsi Emese


08.05., péntek 21:00

Lovas, Nagy Gyula Galéria

Huba és Vazul

koncert – ingyenes

Huba és Vazul alapvetően blues-gyökerű, erősen improvizatív,
elektroakusztikus, utaztató jellegű pszichedelikus muzsikáját, a szájharmonika és a gitár mellett izgalmas hangszerek és tárgyak teszik még különlegesebbé.

 

 

A program egész ideje alatt nyitva tartó kiállítások:

Van képünk hozzá! — Art Fair 2022
nyitvatartás: minden nap 15:00-23:00
cím: Nagy Gyula Galéria, 8228 Lovas, Fő utca 12.

A kurátorok, Bánki Ákos és Schneller János minden évben bőséges válogatást állítanak ki a hazai kortárs művészek feltörekvő generációjának műveiből a lovasi Nagy Gyula Galériában. Megközelítőleg 200 kvalitásos festményt, grafikát és fotót láthatnak az érdeklődők, sőt megismerhetik a legújabb képzőművészeti trendeket és irányzatok is. Az idei központi kiállításon 50 képzőművész szerepel, akik mindegyike a kortárs művészeti élet rendszeres kiállítója. A fesztivál ideje alatt a kurátorok, illetve a meghívott előadók is tárlatvezetésekkel segítik a művek befogadását.

​Kiállító művészek: Balogh Kristóf József, Benkő Barnabás, Bodolóczki Linda, Borsándi Balázs Boci, Csatlós Asztrid, Csekő Andrea, Czanik Mátyás, David Sutherland, drMáriás, Gyarmati Zsolt, Hajgató Terézia, Hermann Zsófia, Horváth Lóczy Judit, Jánosi Anna, Jenei Anita, Kaszás Konrád, Koczka Viola, Komár Sabrina, Kóródi Zsuzsa, Kósa Péter, Kovács Petra, Marosi Panni, Márton Enikő, Matisz Richárd, Merényi Dávid, Mészáráos László, Nagy Zsófi, Naomi Devil, Németh Ábel, Olah Ana, Pataki Lluca, Péterfy Ábel, Polónyi Fáni, Robitz Anikó, Ronga Eszter, Soós Kata, Stark Attila, Szax Olivér, Szlávik Barbara, Szőke Gáspár, Szőke Lili, Szöllősi Géza, Tóth Anna Eszter, Töttös Kata, Üveges Mónika, Valkó Dávid, Verebics Ági, Verebics Kati, Zámbó Attila

Stark Attila Fotó: Garten Balaton hivatalos

 

InVision
Verebics Ágnes kiállítása
nyitvatartás: minden nap 15:00-18:00
cím: ZM+G Galéria, 8229 Csopak, Bene dűlő utca 1.

Verebics Ágnes hátborzongató világában a témák legalább annyira meglepőek, mint a festőiség, amivel megjeleníti őket a vásznon. A művész sokszor saját arcképét használja festményei és fotói témájaként, máskor az állatvilág lényeit ruházza fel emberi vonásokkal. Az öregített, megfolyt felületek kísérteties hatását a gyakran használt monokróm színvilág fokozza, miközben az állatias emberek és az antropomorf állatok is meghökkentő érzést keltenek a nézőben. Festményei a napi hírekre, kuriozitásokra és az online képdömping abszurditásaira reflektálva gyakran kényszerítenek minket arra, hogy elhagyjuk a komfortzónánkat. InVision című kiállításán a művész legújabb képei lesznek láthatóak.

Verebics Ágnes Fotó: Garten Balaton hivatalos

Microdose
a Skurc Group csoportos kiállítása
nyitvatartás: minden nap 15:00-18:00
cím: Kultúrház, 8229 Csopak, Kossuth utca 55.

A SKURC 2019 nyarán kezdett el műteremként és kiállítóhelyként működni a Népszigeten, a korábbi MAHART hajójavítótelep munkásainak öltözőjét és zuhanyzóját alakították át közösségi térré. Céljuk, hogy bemutatkozási és megjelenési lehetőséget biztosítsanak fiatal művészeknek és különféle művészeti projekteknek. A hangsúlyt a kapcsolatok kialakítására, az együttműködésekre helyezik, legyenek azok akár hazaiak, akár nemzetköziek. Művészetüket az intermediális, irányzatokon átívelő, kísérletező látásmód jellemzi, melynek köszönhetően műveikről a szabad alkotás öröme köszön vissza.

Kiállító művészek: Üveges Mónika, Bencs Dániel, Bencs Máté, Lázár Kristóf, Németh Dávid és Németh László.

 

Szabad a pálya!
az OPLA szabadtéri plakátkiállítása
nyitvatartás: reggeltől estig
cím: Lovas, Lovaspálya

A lovasi Nagy Gyula galériával határos a Lovaspálya, amely idén egy különleges, köztéri plakátkiállításnak ad helyet: az Országos Plakátművészeti Egyesület elmúlt évek plakát-pályázatainak legjobbjai közül válogatott 50 műből nyílik itt kiállítás. Az OPLA egy művészeti projekt, amely kiemelten a plakátművészettel és az ahhoz kapcsolódó művészeti jelenségekkel, irányzatokkal foglalkozik. Céljuk a nemzetközi plakátművészeti élethez kapcsolódva a magyar plakátművészet életben tartása, népszerűsítése; a klasszikus mesterek és az évről-évre felbukkanó fiatal, plakáttal foglalkozó tehetségek közötti folyamatos párbeszéd működtetése; a plakát egyedi vizuális költészeti nyelvének megőrzése.

 

Monoton monokróm
Sós Gergő kiállítása
nyitvatartás: minden nap 15:00-18:00
cím: Önkormányzat, Lovas, 8228 Fő utca 8.

Sós Gergő művészetének témája a sematikus domborzati és mederalakulati formák monokróm megjelenítése és notációvá redukálása, mleynek során a kétdimenziós metszeti képekben képezi le a felszíni formák csipkézetét. A forma alapokat a Balaton és Balaton-felvidék meder szerkezeti és domborzati mintázatainak metszetei adják.

Kerámia munkái hasonló sematizálási folyamat során jönnek létre, melynek eredményei a tájat elemző és feldolgozó sziklatömb hatású helyspecifikus vázák.

 

Rabarik
Kása Béla fotóművész kiállítása
nyitvatartás: minden nap 15:00-18:00
cím: Márffy ház, Lovas, 8228 Malomvölgy utca 35.

Kása Béla fotóművész több ízben járt az indiai Radzsasztánban, ahol a cigányok rokonainak tartott Rabari törzs tagjairól készített felvételeket. A szabadtéri kiállításon a fotók nagy méretű molinókra készült nagyításai borítják a falakat.

 

Felsőörsi Fotóudvar 2022
Édesem, keserűm
Helyszín: 8227 Felsőörs, Civil Ház, Szabadság tér 5.
Nyitvatartás: 2022. augusztus 5–14., 17:00–22:00

Csendéletektől az ételfotózáson át a disznóvágásig – az idei Felsőörsi Fotóudvar szabadtéri és beltéri fotókiállításain bemutatott művek az étkezés és a fotográfia összefüggéseit vizsgálják. A 10 napon át tartó beszélgetések, tárlatvezetések, irodalmi programok és filmvetítések is e téma köré szerveződnek.
Az eseménysorozatot Mautner Zsófia nyitja meg.
Hemző Károly ételfotói és csendéletei kapcsán Lajos Mari és Szarka Klára mutatja be a páros legendás
szakácskönyvsorozatának háttértörténetét.
Egy nap a Balatoné, ahol a legfrissebb helyi művészeti kezdeményezések mellett két Hemző Károly-díjas alkotó, Bielik István és Pályi Zsófia beszél saját művei nyomán a szabadidő témájáról, a balatoni nyaralások rendszerváltás
előtti történetéről pedig Forgács Péter elbeszéléséből lehet tájékozódni.
Az irodalom és a gasztronómia határterületén Cserna-Szabó András és Darida Benedek kalauzolja a Fotóudvarba érkezőket. Szabó Eszter Ágnes és Kocsi Olga különleges ételperformansza vezeti be a Capa Központ csoportos kortárs fotókiállítása, a CAPAZINE LET’S EAT anyagát, amelynek középpontjában a húslevestől a rántott húson
át a kolbászig terjedő skálán szereplő ételek közösségteremtő ereje áll.
A programot a Robert Capa életművét tárgyaló beszélgetések, filmvetítések mellett a nagy sikerű Pillanatképek Robert Capa életéből című zenés felolvasószínházi est zárja – a világhírű fotóriporter szerepében Adorjáni Bálint, közreműködik Szőke Barna és Boros Levente (The Qualitons).
A Felsőörsi Fotóudvar teljes programja 25 kortárs magyar fotográfus,
alkotó és szakember közreműködésével valósul meg.
Kurátor: Mucsi Emese

Fotó: Garten Balaton hivatalos

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva