Ősi Attila előadása: Dinoszauruszok nyomában
Helyszín Felsőörs, Szabadság tér 2
Időpont

Ősi Attila paleontológus, geológus vetített előadása

Magyarország területéről sokáig nem ismertük dinoszauruszok vagy kortárs őshüllők csontleleteit. 2000-ben ez megváltozott és a mára már világhírű, iharkúti ősgerinces lelőhelyről több tízezer ősgerinces lelet, köztük dinoszaurusz fogak, koponyák, és csontvázak maradványai kerültek elő. Iharkút mellett Ajka és Villány határában is rendszeres ásatások zajlanak, ahonnan mára szintén igen gazdag őshüllő- leletanyag gyűlt össze.

Dinoszauruszok nyomában: a legújabb eredmények

A hazai kutatások mellett külföldön is folyik a munka, és a hazahozott tapasztalatok nagyban segítik az itthoni kutatást. A Kína, Brazília, Argentína, Kanada vagy éppen Spanyolország lelőhelyein és múzeumaiban végzett kutatómunka hozzájárult mind a hazai leletek, mind az egyes őshüllő-csoportok pontosabb megismeréséhez.

Ősi Attila 2003-ban szerzett oklevelet geológusként az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, diplomamunkáját A magyarországi késő-kréta dinoszaurusz fauna vizsgálata címmel írta. A PhD-fokozatot is az ELTE-n kapta meg 2007-ben, 2015-ben habilitált. 2007 és 2011 között az MTA–MTM Paleontológiai Kutatócsoport tudományos munkatársaként dolgozott, ezt követően pedig az MTA–ELTE „Lendület” Dinoszaurusz Kutatócsoport vezetője lett. 2010-ben Junior Prima Díjjal jutalmazták Magyar tudomány kategóriában. Kutatásai fókuszában a Mezozoós Archosauriák paleobiológiai és funkcionális morfológiai vizsgálata, valamint az európai késő-kréta paleobiogeográfia áll.

 

Szöveg forrása: elte.hu
Nyitókép: elte.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva