Szaniszló Hajnalka | 2024.05.28. 08:00
A wakeboard-edző, aki előbb úszott a Balatonban, minthogy járt volna
Shenker-Horváth Kinga mesél a balatoni vízi sportok izgalmas világáról és a táplálkozás fontosságáról.

Sportdietetikus, táplálkozástudományi szakember, wakeboard-edző és sportvezető. Shenker-Horváth Kinga veszprémi születésű szakembert kérdeztük a vízi sportok izgalmas világáról.

Shenker-Horváth Kinga dietetikus és wakeboard-edző
Fotó: Réti Gerzson

– Veszprémi születésű vagy. Melyik gyerekkori élmény jut eszedbe azonnal, ha a balatoni élményeidet idézed fel?
– Első emlékeim mind a Balatonhoz köthetőek, Balatonfüred szinte a második otthonom volt. Bevillannak a véget nem érő homokvárépítések az öcsémmel, a vízicsúszdázások, anyukám szerint előbb úsztam a Balatonban, mint jártam.

Fotó: Shenker-Horváth Kinga

 

– A Balatonon tanultál meg vízisíelni is?
– Igen, minden a Balatonnál kezdődött. 1984-ben a balatonfüredi kempingben nyitott meg Magyarország első vízisípályája. Kislányként már rácsodálkoztam a vízisíelőkre, apukám is űzte, nagyon megtetszett ez a különleges sport. Addig nem tudtam kipróbálni a vízisít, amíg versenyszerűen úsztam, de amint 14 évesen abbahagytam az úszást, első utam a vízisípályára vezetett. Máig emlékszem arra a katartikus élményre, ahogyan megtanultam siklani a vízen – fantasztikus volt. Először páros léccel mentem, majd monósíztem és trükkléceztem. Az első szaltómat (backroll) még trükkléccel tanultam meg, ami nagy kuriózumnak számított.

Backroll a Balatonnál
Fotó: Shenker-Horváth Kinga

 

– A vízisíelésből mikor váltottál át wakeboardra?
– Magyarországra 1997-1998 környékén tört be a wakeboard, mint új extrém vízi sportág. Jókor voltam jó helyen, az elsők között próbálhattam ki a wakeboardozást és teljesen elvarázsolt. A vízisízős múltamnak köszönhetően úgy tanultam meg wakeboardozni, hogy nem estem el, rögtön elkezdtem trükköket tanulni, így 1998-ban már elindultam az első magyarországi wakeboard-versenyen, amit meg is nyertem. Onnantól pedig nem volt megállás, 14 éven át versenyeztem egészen az első kislányom megszületéséig.

Shenker-Horváth Kinga dietetikus és wakeboard-edző
Fotó: Kiss Gábor

– Még most is wakeboardozol?
– A wakeboard több mint 25 éve az életem része és még ma is szerelem. Elképesztően sok mindent köszönhetek a wakeboardnak és a balatoni gyökereknek. A versenyzéshez a kislányaim születése után nem tértem vissza, de jelenleg is aktívan wakeboardozom és wakeboard-edzőként is dolgozom. Az pedig az egyik legcsodálatosabb élmény, hogy már a kislányaimmal együtt wakeboardozhatok.

– Emelj ki az edzői pályádról egy olyan élményt, amely valódi sikerélményt jelentett.
– Számomra nagy sikerélmény az is, ha valakivel meg tudom szerettetni ezt a sportot, megtanítom körbemenni a pályán, és az is, ha nehezebb trükköt tanítok meg egy versenyzőnek, amivel megnyer egy bajnokságot. Nagyon jó érzés együtt örülni minden kis és nagy sikernek is.

Shenker-Horváth Kinga dietetikus és wakeboard-edző
Fotó: Herczeg Iván

– Milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy valaki tanulhassa ezt a sportot?
– Az úszástudást emelném ki, ez számít leginkább, más feltétel nincs. A legtöbb pályán 7-8 éves kortól már ki lehet próbálni a wakeboardozást, és olyan wakeboardost is ismerek, aki elmúlt 70 éves.

Hol lehet wakeboardozni a Balatonnál?
– A Balatonnál három helyszínen lehet wakeboardozni: Balatonfüreden, Siófok-Sóstón és Vonyarcvashegyen a Keszthelyi-öbölben – mindegyik nagyon hangulatos kábelpálya.

Shenker-Horváth Kinga dietetikus és wakeboard-edző
Fotó: Kovács Cecília

– Wakeboard-versenyzőből hogyan lettél dietetikus?
– A wakeboard-pályafutásom alatt elkezdtem intenzívebben gondolkozni azon, hogy ha már nem leszek profi versenyző, akkor mivel fogok foglalkozni, ami a pénzkereset mellett hasonló szenvedéllyel tölt el, mint a wakeboard. Így jött képbe a továbbtanulás. A férjem BMX-sportolóként akkoriban gyógytornásznak tanult, ami felkeltette a figyelmem az egészségtudományok iránt. Végül a dietetika szakot választottam, ami a legjobb döntés volt részemről. Nagyon szeretek enni és minden érdekelt, ami táplálkozással kapcsolatos. Imádom a dietetikát, azon belül is már a kezdetektől a sporttáplálkozásra specializálódtam, amelyben megtaláltam a hivatásomat és a szenvedélyt is, amit kerestem.

Shenker-Horváth Kinga dietetikus és wakeboard-edző
Fotó: Herczeg Iván

– Hogyan érdemes táplálkozni ahhoz, hogy támogassuk a sportolást?
– A mit egyek edzés előtt, közben és után az egyik legnépszerűbb kérdés a sportdietetikában, a válasz viszont igen összetett. A Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ dietetikusaként írtam a témában egy cikket, amelyben gyakorlati példákon keresztül válaszolom meg a kérdést.

– Hogy telik az idei nyarad a Balatonnál?
– Szeretnénk minél több élményt gyűjteni a Balatonnál a családommal. Az északi partról átkerült a bázisunk a déli partra. A legtöbb időt Fonyódon töltjük, amit a Balaton kilátójának is neveznek. Sok úszást, wakeszörfözést, wakeboardozást, zenei programokat és gasztrokalandokat tervezek a Balatonnál.

Shenker-Horváth Kinga dietetikus és wakeboard-edző
Fotó: Herczeg Iván

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Shenker-Horváth Kinga
Fotó: Kirsch Melinda

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva