Koszorus Rita | 2024.02.06. 16:00
Ezreket várnak újra Fonyódra egy kivételes téli kolbászolásra
Tizennégy éve mozgatja meg a kulináris élvezetek és a Balaton szerelmeseit februárban a fonyódi kolbászfesztivál. Az idén minden eddiginél nagyobb érdeklődés kíséri a rendezvényt.

Különösen sok kirándulót vonz a téli pompájában tündöklő Balaton az idén is. A fonyódi parton tömegek fotózták a hideg után feltorlódott jégcsodákat; évről évre egyre több érdeklődőt vonz a városba a híres kolbászfesztivál is. A kulináris élménytalálkozó 2010-ben kétnapos városi rendezvényként indult hódító útjára.

– A kolbászfesztiválnak hála, télen is pezseg errefelé a turizmus. A töltőhelyek már hetekkel ezelőtt elfogytak, kiadó szállást is nagyítóval kell keresni a városban – mondta Posza Róbert, a Fonyódi Turisztikai Egyesület elnöke, a fesztivál egyik fő szervezője. A kolbászfesztivál kiválóan illik az éven át tartó szezon koncepciójába, ami ma már nem csak törekvés és szlogen, hanem tetten érhető valóság. A szerencsések még tudnak szállást foglalni a téli Balaton legnagyobb gasztronómiai rendezvényének idejére a városban.

Gyorsan fogynak a szállások

Schäfer Péternél még akad néhány szabad ágy erre az időszakra.

– Három apartmant kiadtunk, de még van szabad helyünk. Eddig párok foglaltak szállást nálunk, de kínálatunkban szerepel a családi lakosztály is. Vannak vendégek, akik már előre, szeptemberben lefoglalják a szállást erre az időpontra, de olyan is, aki az utolsó napokban csekkol be hozzánk – mondta Schäfer Péter. Hozzátette: a kolbászfesztivál idején mindig kapósabbak a szállások a településen. Előbb a városközponthoz, a fesztivál területéhez közelebb fekvő szállások telnek meg.

Kinyitnak az éttermek

A kikötőben több étterem kinyit erre a hétvégére, jellemzően kolbászos menüvel készülnek. De Balatonbogláron és Balatonfenyvesen is lecsapódik a megnövekedett forgalom, ha ugyanis telt ház van Fonyódon, a szomszédos településeken is megjelennek a turisták.

– Kinyitunk ezen a hétvégén, az a tapasztalat, hogy érdemes, mert a kolbászfesztivál miatt sokan nem csak a sportcsarnok környékére, de a kikötőbe is lejönnek – mondta Torma Zoltán, a Fapipa Étterem tulajdonosa. Ezen a hétvégén, a télen zárva tartó Szaplonczay kávézóba is betérhetnek a Fonyódon kolbászolók. Az üzemeltető Fonyód Konyha Kft. úgy döntött, kinyitnak február 10-én és 11-én. Szombaton és vasárnap délelőtt 10 órától este 6 óráig kávékülönlegességekkel és finomságokkal várják a vendégeket a tavaly felújított és megszépült Szaplonczay sétányon.

Kovács Kati 50 éves életműkoncertje mellett 27 zenei programmal készülnek

Fonyódon nincs kolbászfesztivál jótékony program nélkül. Február 9-én pénteken szervezik meg a jótékonysági töltést, amelynek bevételét a Fonyódi Mentőalapítvány javára ajánlják fel. A befolyt összegből jóléti eszközök beszerzésével szeretnék a mentőállomáson dolgozó szakemberek komfortfokozatát növelni. A szervezők idén is lehetőséget biztosítottak a somogyi és balatoni települések számára, hogy bemutatkozzanak a téli Balaton legnagyobb gasztronómiai eseményén. A települések csapatai is felsorakoznak a töltők mögött, hogy bemutassák kolbászkészítő tudományukat, s vasárnap 12 órától mutatkoznak be a fesztiválon.

A fonyódi kolbászfesztivál ingyenesen látogatható, az egyik legjobban várt program Kovács Kati 50 éves jubileumi koncertje lesz február 10-én, szombaton. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar előadóművész visszatér Fonyódra, hiszen korábban már adott szabadtéri koncertet a városban. A kolbászfesztiválon kivételes pályafutása legnagyobb slágereit adja elő.

A háromnapos fesztiválon 28 zenei program közül válogathatnak az érdeklődő vendégek. Fellép többek között a Delta zenekar, Kaczor Feri, a Kredenc, Erox Martini, akusztikus konceret ad Rudán Joe, a rekeszizmok megmozgatásáért az Irigy Hónaljmirigy felel majd.

Fotó: Kovács Kati Fan Club Facebook/Vajda Barbara

Fotó: Kovács Kati Fan Club Facebook/Vajda Barbara

 

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép és fotók: Kolbász Fesztivál – hivatalos

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva