Koszorús Rita/sonline.hu | 2022.05.04. 14:00
Fonyód már készül a nyárra
Egyre több turista választja úti céljának Fonyódot, a fejlesztések után a pihenő vendégek a legmodernebb, nemzetközi elvárásoknak is megfelelő színvonalú szolgáltatást kapják a városban. Az összes strand és a Szaplonczay-sétány is megújul.

Az elmúlt évek tapasztalata, hogy egyre többen töltik a szabadidejüket a Balatonnál.

– A koronavírus-járvány kezdete óta átalakultak a fogyasztási szokások és ez igaz a turizmusra is – mondta Hidvégi József, polgármester. Sokkal többen választják a Balatont, mert jobban meggondolják, hogy külföldre utazzanak. Ez már az elmúlt két évben is így volt és idén is erre számítunk.

A megnövekedett igényekhez pedig az infrastruktúrának is igazodnia kell, hogy elbírja a tömeget és megfelelő színvonalú szolgáltatást kapjanak a vendégek. Ezért tavaly a fonyódi magánszálláshely-szolgáltatók is pályáztak az egymillió forintos szobafelújítási támogatásra. A pályázati forrást a városban 550 magánszálláshely-kiadó vette igénybe. Ezzel minőségi fejlődés ment végbe a város szálláshelyein.

 

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

 

Ugyancsak az infrastruktúra fejlesztését szolgálja, hogy újra pályázati lehetőség nyílt a Magyar Turisztikai Ügynökség jóvoltából strandok fejlesztésére.

– Most 180 millió forintot nyertünk, amelyből mind a hat strandunkon tudunk fejleszteni – emelte ki Hidvégi József. Korábban már összesen több mint 1 milliárd forintnyi pályázati forrást fordíthattunk strandfejlesztésre, így jelentős változásokat tudtunk megvalósítani. A most odaítélt forrásból gyakorlatilag a befejező fejlesztés valósul meg.

Az Árpád parton lévő két vizesblokk már kevésnek bizonyult, ezért egy harmadikat kell építeni. A többi strandon környezetrendezést hajtanak végre, sétányokat alakítanak ki, újítanak meg és a még nagyobb kényelem érdekében utcai bútorokat helyeznek ki. A városi strandon, ahol az elmúlt időszakban egy vízisport-centrumot alakítottak ki, a part menti sétányt is megújítják a Magyar Turisztikai Ügynökségtől kapott forintokból. A régi bódékat is elbontják, hogy egy teljesen új környezetet alakíthassanak ki.

A fejlesztések sorának még itt nincs vége, hiszen a városi strandon egy másik pályázati forrásból egy újabb kajak-kenu tárolót építenek, ezáltal egy modern vízisport-telep alakul ki a part mellett az aktív pihenés szerelmeseinek legnagyobb örömére.

A strandfejlesztéseket már a napokban megkezdik Fonyódon. Nem tartanak attól, hogy a munkálatok akadályoznák a pihenést, hiszen nem egész strandokat érintenek a fejlesztések, és egy részük eszközbeszerzés. Hidvégi József azt is elmondta: az első vízi lejárók a strandokon május 1-én kerülnek helyükre, a többit a szezonkezdetkor, vagyis június 15-én teszik vízbe.

A Balaton szél szobor a Szaplonczay-sétány egyik ékköve
Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Lezárult a közbeszerzési eljárás

Lezárult a közbeszerzési eljárás és megvannak a kivitelezők is, így a Bartók Béla utcai sétány rég várt felújítása megkezdődhet. A munkálatok év végéig tartanak majd, de ezek végeztével bárki kulturált és szép környezetben csodálhatja meg a páratlan balatoni panorámát a Szaplonczay-sétányról.

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva