sonline.hu/Góz Lilla | 2021.08.17. 16:00
Gazdik és kedvencek egyaránt imádják a kutyabarát strandot Fonyódon
Alig néhány év alatt nem csak a Balaton, hanem az ország legkedveltebb kutyás strandjává vált a fonyódi. Egy-egy hétvégi napon több száz négylábú vendég fordul meg itt. Egyre több ma már a kutyabarát szállásadó és vendéglátó is Fonyódon, így nyaralás idejére sem kell megválniuk kedvenceiktől a gazdiknak.

Alig bírta visszatartani kutyáját egy kaposvári gazdi, amíg jegyet váltott neki. Az eben látszott, hogy már jól ismeri a strandot és igyekezett volna a Balatonba. Persze nem minden négylábú ilyen bátor. Kónya Gabriella Kazincbarcikáról érkezett párjával és Tysonnal, a francia buldoggal. Utóbbi meglehetősen bizalmatlanul méregette a sok vizet.

– Most vagyunk itt először, mindenki nagyon kedves és jól érezzük magunkat – mondta el fiatal lány. – A hároméves kutyusunkat próbáltuk belevinni a vízbe, de most még nagyon fél. Bízunk benne, hogy később élvezni fogja.

Fotó: Kovács Tibor

A kazincbarcikai lány elmondta: az interneten talált rá a fonyódi strandra és azóta már több barátja is ajánlotta neki.

– Reggel jöttünk és estig maradunk, imádja Daisy a fürdést és nagyon jók a rámpák, a környékünkön nincs ilyen jó kutyás strand – mondta Deák Hajnalka, aki hatéves fekete labrador keverék kutyusával Budapestről érkezett.

Rajtuk kívül még sokan érkeztek a fővárosból. – Évi négy-öt alkalommal jövünk, itt érezzük magunkat a legjobban. Körbe van kerítve, kulturált a strand és a kutyapiszok mindenhol becsülettel össze van szedve – mondta Rimóczky Gábor. A férfinek ennél többre már nem futotta, mert már húzta is be a vízbe Füge, a hatéves mudi kutyája. Miközben együtt ugrottak be a Balatonba, a másik kutya – Maszat – a kedvenc gumicsónakjából figyelte őket. Persze a hófehér bichon havanese sem maradt ki a fürdőzésből, pár perc múlva már apró lábaival szelte a habokat.

Fotó: Kovács Tibor

– Nagy örömünkre sikerült kivennünk egy kutyabarát szállást, így már második napja élvezzük ezt a strandot – mondta Takácsné Liptai Andrea. – A víz tökéletes, a parton pedig előkerülhet a labda, a kutyánk másik nagy kedvence. A parti büfében pedig embereket és állatokat egyaránt kiszolgálnak.

A Balatonnál egyébként Fonyódon kívül Keszthelyen, Balatonföldváron alakítottak ki még kutyás fürdőhelyet és a civilek szeretnék elérni, hogy Siófokon is hozzanak létre hasonlót a közeljövőben.

Egyre növekszik a népszerűsége

A fonyódi kutyás strand létrehozását 2016-ban szavazta meg a helyi képviselő-testület. Erdei Barnabás alpolgármester elmondta: a Balaton legnagyobb kutyás strandjává vált mára, ahová az ország minden tájáról érkeznek ebtartók.

– Rámpák segítik a vízbe jutást és fákat ültettünk, hogy legyen árnyék az itt pihenőknek – sorolta az alpolgármester. Erdei Barnabás kiemelte: már SUP-deszkát is tudnak kölcsönözni, amelyen a gazda és a házi kedvenc együtt suhanhat a vízen. Minden évben rendeznek versenyeket is itt a kutyáknak.

Fotó: Kovács Tibor

– Felhívtuk a szállás­adók, vendéglátók figyelmét, hogy ha már van egy kutyabarát strandunk, akkor segítsük az itt pihenőket azzal, hogy a városban elfogyaszthassanak egy vacsorát, kávét kedvencükkel és itt is aludhassanak – emelte ki. – Szerencsére többen megérezték ebben az üzleti lehetőséget és vállalták a partnerséget.

Forrás: Sonline.hu
Nyitókép: Kovács Tibor

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva