Harsányi Miklós | 2024.03.04. 16:00
Hatalmas tömeg búcsúztatta a telet Fonyódon
Elbúcsúztatták a telet szombaton Fonyódon, a népes vendégsereg körében kiemelkedő sikere volt a rendezvénynek. A mohácsi busók, a kiszebábégetés és Schirilla György balatoni csobbanása tömegeket vonzott.

A művelődési központ előtti területre már jóval kezdés előtt szállingózni kezdtek a családok, turisták és kisebb-nagyobb baráti csapatok, az alaphangulatot a tűzoltózenekar fellépése adta meg. – Meglőttük az első busós fotót – mondta egy középkorú budapesti asszony, aki barátnőjével vett részt a télbúcsúztatón. A kereplő, télűző társaság ezután a hajóállomás felé vette az irányt.

A belvárosi utat lezárták, a hömpölygő tömeghez egyre többen csatlakoztak.

A busók már kezdéskor fergeteges sikert arattak. Az érdeklődőkkel egy gyors közös fotó, vicces, baráti ölelés, vagy épp kézfogás sokaknak jelentett emlékezetes pillanatot. Ennyi ember remélhetően végérvényesen elbúcsúztatja a telet. A gyermekemmel jöttem, kíváncsiak vagyunk a busókra és a kiszebáb égetésre is – mondta mosolyogva Böröczné Tóth Beáta.

Elbúcsúztatták a telet szombaton Fonyódon, a népes vendégsereg körében kiemelkedő sikere volt a rendezvénynek Fotó: Németh Levente

A házigazdák a forró teán kívül zsíros és lekváros kenyérrel is kínálták a vendégeket, pár kereskedő is kitelepült. Volt, aki húsos pitát és almás pitét árult, más kürtős kaláccsal csábította a vásárlókat, és a szülők örömére a lufiárusok sem hiányoztak.

A kaposvári Töll Szabolcs családjával érkezett Fonyódra, s azt mondta: szeretik a Balatont és a várost. A pár órás program sok érdekességet, élményt ígért és kiválóan érezték magukat. Az idő múlásával felpörögtek az események.

Kora délután a kiszebábura kezdték feltűzni a gondűző cédulákat a résztvevők, egy idősebb nő megosztotta velünk titkát: családját leginkább a betegségektől szeretné megóvni.

Ezalatt Schirilla György már az idei első balatoni úszására készült, köszöntőjére sokan voltak kíváncsiak, ennél is többen követték a mólón. Enyhe szél, s nagyjából 7-8 fok körüli vízhőmérséklet. Ilyen körülmények között zajlott a nem mindennapos csobbanás, ami tömegeket vonzott.

Gyuri, ha hideg a víz, bemegyünk helyetted– poénkodott egy dzsekis, sapkás férfi. Schirilla György – minden bizonnyal feledhetetlen pillanatokat szerezve –

először kezében egy kisfiút vitt a Balatonba, s miután a gyermek biztonságban és vízmentesen partot ért, kezdődött a várva várt téli végi úszás.

Alighogy a jéghideg vízbe vetette magát, a produkció szinten minden pillanatát kamerás mobilok tucatjai rögzítették. Nagy tapssal jutalmazták a 63 éves sportembert, aki lapunknak azt mondta: felemelő volt a közönség szeretete, amit Fonyódon átélt és reméli, hogy örökre szóló élményhez jutottak az érdeklődők.

Négyévszakos Balaton

Erdei Barnabás alpolgármester köszöntötte a télbúcsúztató résztvevőit. A Fonyódi Betyárok Néptáncegyüttes 12 tagja lépett fel a rendezvényen, többek közt mezőségi tánccal kápráztatták el a nézőket, s az Egerszegi Akusztik koncertje is szerepelt a programban. A somogyiakon kívül pécsi, nagykanizsai és fővárosi vendégeket is vártak a szervezők.

Törzsvendégek vagyunk, minden évben részt veszünk a fonyódi rendezvényen – mondta a kaposvári Boldizsár László. Varázsa van a helynek: feleségemmel együtt szeretjük a várost, és a Balaton minden évszakban lenyűgöző.

 

 

 

Forrás: sonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva