likeBalaton.hu | 2024.03.02. 16:00
Orgonák Éjszakája: Veszprém is csatlakozik a programhoz
Az Orgonák éjszakájával kezdődik a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál.

Az Orgonák éjszakájával kezdődik május 18-án a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál, amelynek középpontjában az orgona áll és kiemelt helyszíne a budapesti Zeneakadémia.

– Az országhatárokon átlépve idén már nemzetközivé válik az Orgonák éjszakája, amely a május 26-ig tartó egyházzenei fesztivál nyitóeseménye is egyben – mondta el Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója az eseményt bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Budapesten.

A Con Spirito Egyházzenei Fesztiválon három helyszínre – Pécsre, Szegedre és Veszprémre – érkezik a Schola Gregoriana del Pontificio Istituto di Musica Sacra di Roma.

Veszprém, 2023. április 3.A felújítás alatt álló veszprémi Szent Mihály Fõszékesegyház az idõkapszula elhelyezésének napján, 2023. április 3-án. A székesegyház az elsõ a várnegyedben megújuló 18 épület közül, amely látogatható lesz, a nagycsütörtöki liturgiát már itt tartják.MTI/Vasvári Tamás

A veszprémi főszékesegyház és annak orgonája a felújítás előtt 2023 áprilisában
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

– Az Orgonák éjszakája olyan értékeket képvisel, amelyeket büszkén mutathatunk meg a világ bármely pontján. Zsidó-keresztény örökségünk, közös európai gyökereink és méltán világhírű komolyzenei hagyományaink együttesen jelenhetnek meg május 18-án Magyarországon és három kontinens további 30 országában.

A Filharmónia Magyarország magáévá téve a kulturális kormányzat célkitűzéseit és elképzeléseit, 2024-től két kiemelten fontos irányba terjeszti ki programjait. Ezek közül az egyik a Petőfi Kulturális Program keretében megvalósuló terjeszkedés, másik iránya pedig a nemzetközi színtér felé való nyitás – közölte Karasszon Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárság Művészeti Főosztályának vezetője.

Május 18-án a budapesti Zeneakadémián Hannfried Lucke orgonaművész és Rost Andrea énekművész lép fel, majd Cameron Carpenter amerikai orgonavirtuóz, zeneszerző és orgonatervező ad műsort.

A tihanyi apátság templomának orgonakarzata
Fotó: Tihanyi Bencés Apátság

 

Az Orgonák éjszakája helyszínei között szerepel Békéscsaba, ahol Miklósa Erika énekművész mentoráltjaival, Kovács Alízzal és Szakcs Erikával lép színpadra. A Rímbe öntött orgonasípok című előadásra Tabajdi Ádám orgonaművész és Csuja Imre színművész a Szegedi Dómba invitálja az érdeklődőket.

Oxfordból érkezik az az orgona, amelyet Debrecenben szentelnek meg, Kecskeméten három helyszínen tripla koncertet hallhat a közönség. A pécsi zsinagógában Dés András ütőhangszereken, Dés László szaxofonon, Kaltenecker Zsolt Hammond-orgonán játszik, a Magyar Zene Házában Hámori Máté dirigálja az Óbudai Danubia Zenekart. A Fővárosi Nagycirkuszban az artistákat kíséri az orgonamuzsika, az Uránia Nemzeti Filmszínházban régi magyar némafilmeket kísér majd élőben egy orgonaművész.

Balázs Ádám, az Oscar-díjas Mindenki című film zeneszerzője erre az alkalomra írta a Filharmónia Magyarország felkérésére fanfárját, a Fanfare Ungaricót, amelyet minden programon előadnak majd a világban aznap. A Filharmónia a Petőfi Kulturális Programmal közösen országszerte 45 településen szervez aznap koncerteket.

Külföldön Bukarestben, Prágában, Sarasotában, Helsinkiben, Londonban, Brüsszelben, Ljubljanában, Rigában, New Yorkban, Bécsben, Isztambulban, Szöulban, Pekingben, Rómában, Madridban, Göteborgban és Párizsban is lesz koncert az Orgonák éjszakáján.

Pécsen a Capella Savaria és a Purcell Kórus május 22-én Vashegyi György dirigálásával lép fel. Május 26-án ősbemutatóval zárul a fesztivál Krisztus oratóriuma címmel Szegeden.
Tervezd meg az utazást!
:

 

Nyitókép: A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház orgonája
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva