Mészáros Annarózsa | 2021.04.28. 08:00
Hegyre fel! Kétnapos ajánló Fonyód csúcsaira
Fonyód az egyik legjobban behatárolható déli-parti település, hiszen a vidék két legmagasabb hegye, mint világítótorony virít a Balaton mellett. Kétnapos ajánlókban most ezekre a magaslatokra invitálunk.

Fonyód a déli-parton, a 7-es út mentén fekszik Balatonboglár és Balatonfenyves között, a Székesfehérvár-Gyékényes vasútvonal is keresztülszeli a települést, és természetesen a Balatoni Biciklikörút is áthalad a városon, így minden eszközzel jól megközelíthető Fonyód.

 

A kikötőtől a Sipos-hegyig (1,5 km-es túra)

Ha autóval érkezel a településre, akkor azt a kikötő melletti parkolóban hagyhatod, ha vonatra váltottál jegyet, akkor a Fonyód megállónál szállj le és irány a kikötő!

Fonyód mólója az egyik leghosszabb, hiszen 464 méter. Sétálj ki a végébe és gyönyörködj a tanúhegyek páratlan panorámájában és az úszkáló hattyúk sokaságában. A város adottságaiból az egyik legkiemelkedőbb az, hogy szinte mindenhonnan rálátni a tóra és a szomszéd part hegyeire. Ezen a sétányon találod Kiss István Emberpár című szobrát, amely a település egyik jelképe lett az 1960-as átadása óta.

 

Emberpár szemléli az északi partot

 

A badacsonyi hajók is innen indulnak, így ha innál egy pohár bort, akkor csak hajókázz át a túlpartra, ha megjártad a hegyeket! A sétány mellett egy hatalmas üzletsort találsz. Itt feltankolhatsz enni-innivalóval a túra előtt! Kicsivel arrébb a fizetős, panoráma strand fekszik, ahol hatalmas játszótér és egy homokos focipálya is található! A ringatózó hajókat magad mögött hagyva indulj el a városközpontba a gazdagon festett aluljárón át, s a Dísz térre érkezel. Itt is számos étterem, kávézó, fagyis pult vár rád.

Dísz tér információs táblája

 

A meredek séta a Rendőrség mellől induló József utcánál kezdődik. Nagyjából 100 méteres emelkedőre számíts! A kanyargós úton találod a Walkó kilátó káprázatos kőmellvédjét, mellette pedig a Kripta Villát. A villa parkjában kapott helyet Molnár Csilla, Magyarország első szépségkirálynőjének szobra. A kávézó már nyitva van, így a tetejére is felsétálhatsz! Ez körülbelül a félút a hegyig, pihenj meg egy kicsit és gyönyörködj a tájban.

A Walkó kilátó újra régi pompájában tündököl

 

A következő kanyar után, mikor meglátod a ligetes-erdős domboldalt baloldalon, akkor már a Sipos-hegy lábánál jársz. Ha autóval érkeznél, a Református-templom mellett le tudod parkolni azt. Keresd a piros háromszöget és vedd célba a hegytetőt! Széles erdei út vár rád, élvezd az erdő csöndjét, szippantsd be az avar illatát és olvasd végig az útközben kihelyezett információs táblákat. Elő- és utószezonban hétvégenként tudsz feljutni a fém, csigalépcsős kilátó tetejére, de június 1-től mindennap 10-20 óra között! Szerény belépődíjat kell fizetni!

Kövesd a piros háromszöget

 

A Sipos-hegyi kilátó csigalépcsője

Ha kinézelődted magad, leereszkedtél a hegyről és ejtőznél még egy kicsit a Balatont bámulva, akkor tégy egy kis kitérőt a József utcán tovább haladva. 250 méterrel odébb találod a mediterrán hangulatú Nagyboldogasszony-templomot, mellette pedig a kálváriát, amiről korábban már írtunk szakrális helyeink között. Itt leheveredhetsz a fűben vagy épp egy padon ücsörögve, szemlélődve fújhatod ki magad!

A mediterrán Nagyboldogasszony templom kertjében megpihenhetsz a túra végén

 

Körséta: Bélatelepről a Várhegy kilátóig a Szaplonczay sétányt útba ejtve (2 km-es túra)

Bélatelep mesés vasútállomása

 

A mesebeli bélatelepi vasútállomásról indul ez a túra, a Rippka Ferenc sétányon végig haladva kapaszkodhatsz föl a Szaplonczay sétányra. Erről a Panoráma-sétányról a legszebb a balatoni kilátás, sok fotóponttal is találkozhatsz útközben, ahonnan megörökítheted kirándulásod főbb motívumait. Az árnyas, fenyves sétányon nincs büfé vagy kávézó, így érdemes harapnivalóval készülnöd a kirándulás előtt! Az állomás mellett találsz nyitva tartó üzleteket!

A látvány magáért beszél

 

A Millenniumi Emlékkeresztnél pihenhetsz egy kicsit, mielőtt nekiindulsz a hegyoldalnak. Bármerre is jársz a városban, mindenhol a gyönyörű kőpadokkal találkozhatsz, amelyek nem csak szépek, de kényelmesek is! Próbáld ki mindet!

A Milleniumi Emlékkereszt mellett kifújhatod magad

 

Miközben a Magay út felé sétálsz, gyönyörködhetsz Bélatelep páratlan villasorában! A Fáy utca már a csúcs felé vezető utca, hamarosan eléred a Várkilátót! A csúcson egy Árpád-kori földvár épen maradt romjára épült kilátót találsz és egy szép tisztást! Elő- és utószezonban belépődíj ellenében hétvégenként tudsz feljutni a fából épült kilátó tetejére, de június 1-től már mindennap 10-20 óra között! 14 méteres magasságba lépcsőzhetsz fel és onnan körbetekinthetsz a Balaton irányába, illetve láthatod a Nagyberki-tavakat és szép időben a Tihanyi-félszigetet is! A hegy lankáin kellemes sétautak vannak és játszóteret is találsz!

Káprázatos villák mellet sétálhatsz

 

A Széplátó impozáns kilátója

A Széplátóról az Erdősor utca felé ereszkedj le és a Fonyódi Múzeum érintésével újra a Szaplonczay sétányra érkezel! Helyezz el egy lakatot és nézd meg a Balatoni szél szobrot!

A Balatoni szél szoborba öntve

Ha kigyönyörködted magad a magasból, sétálj vissza a kiindulási ponthoz és gyűjts kagylókat a bélatelepi szabad strandon, melynek bejáratát az állomáson keresztülhaladva találod. A ringatózó hajók mellett játszóteret is találsz!

Élvezd a látványt

Jó barangolást az egyik legszebb panorámájú Balaton-parti városban! Kattints a séták galériájára

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva