likeBalaton.hu | 2024.04.12. 08:00
Margaret Island: új lemez, fonyódi klip és koncertek a tó körül
A Minden levegővétellel újra megszületünk a Margaret Island legszemélyesebb albuma, melyhez Fonyódon is forgattak klipet.

Április 10-én megjelent az idén tizedik születésnapját ünneplő Margaret Island ötödik stúdióalbuma, a Minden levegővétellel újra megszületünk. A lemezzel együtt érkezett a meg nem valósított álmok kérdését feszegető Nem megyek én sehova című dalukhoz készült videoklip is.

Az új album az egyik legérettebb mind közül, és kitárulkozóbb, mint a korábbiak, mégis ez készült el a leggyorsabban. Elvárások nélkül, önfeledten alkották a dalokat, a szövegeket pedig egyes szám első személyben írták, ami még személyesebbé teszi őket. A zeneírás (és persze a hallgatás is) terápiás jellegű tud lenni, könnyíthet az ember lelkén.

A Nem megyek én sehova című dalban például azt a kérdést feszegetik, túl tud-e lépni azon az ember, ha nem úgy teljesülnek a tervei, álmai, ahogyan azt elképzelte.

Ehhez klip is készült, ami az új nagylemezzel egy időben debütál: a Horányban forgatott videóban a Margaret Island crewtagjai is feltűnnek, a rendezésért Vadas Géza felelt.

 

A Fonyódon forgatott Margaret Island-videóklip

A csapat Fonyódon is töltött pár hetet, ami szintén fontos szerepet tölt be a Margaret Island történetében, a balatoni atmoszféra pedig vissza is köszön az új korongról: a Mantra című dalt például a fonyódi teraszon rögzítették, és ha figyelünk, hallhatjuk, hogy a szomszéd kutyájának ugatását is megőrizték benne az album személyes hangvétele miatt.

– Az albumot egyébként Bálint szobájában fejeztük be, kicsit nosztalgikusan, mivel tíz évvel ezelőtt éppen ott kezdődött el minden – meséli Lábas Viki.

A lemez a Youtube-on.

Fotó: Margaret Island

– Most is sokat kísérleteztünk, kipróbáltunk új hangzásvilágokat, és az előző lemezekhez képest kicsit jobban visszatértünk az élő hangszerekhez, például a dobokhoz, a pianínóhoz és a zongorához – emelte ki Füstös Bálint.

– Tovább akartuk vinni azt a hangzásvilágot, ami a Szabadon szép a tánc-turnénkhoz megjelent EP-t jellemzi, ugyanakkor azért az akusztikusabb popvonalat is megtartottuk, emellett belecsempésztünk egy kis rockot is – tette hozzá Törőcsik Kristóf, aki jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem alkalmazott zeneszerzés szakirányán tanul, az általa hangszerelt Árva madárban a klasszikus vonósnégyes is megjelenik.

– A lemezen tizenöt dal szerepel, melyek közül néhányat már jól ismerhet a közönség: ilyen a Szeszélyes, a Félember, a Kés hegyén és a Szombat. Van, aki szerint az eddigi legszomorúbb szövegeink kerültek fel korongra hol vidám, hol melankolikusabb zenei köntösben. De vannak az albumon lendületes poprock-felvételek is, és a hagyományokat sem szakítottuk meg, ezért most is készültünk Bródy János-feldolgozással – árulta el Viki.

Fotó: Margaret Island

A produceri munkát ezúttal is Toldi Miklós jegyzi, aki közel négy éve dolgozik Vikiékkel, a dalszövegeket pedig ismét Szepesi Mátyással írták. Ezúttal Füstös Bálint testvére is részt vett a felvételeken, a Házadig futnék című számban ő harmonikázik. A lemez az NKA támogatásával készült.

A Margaret Island új dalait a Balatonnál is hallhatod élőben

A zenekar a Balatonnál május 10-én a veszprémi Gizella Napokon, május 25-én Balatonakarattyán, augusztus 23-án pedig Zamárdiban, a Strand Fesztiválon lép fel.

A lemezbemutató április 19-én lesz a Magyar Zene Házában, a tíz éves szülinapi koncert: szeptember 12-én tartják a Budapest Parkban.

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Margaret Island

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva