Turbéki Bernadett | 2021.07.16. 11:00
Megunt könyvek temetője? Nem! Kincsesbarlang
Kiolvassák és a polcra kerül. Gyűlik és porosodik. A legtöbb könyvnek ez a sorsa. Persze van olyan, amelyekhez ragaszkodik az olvasó, és kedvencként el nem adná, de gyakran előfordul, hogy nem tudnak mit kezdeni vele. A Balatonfenyvestől három kilométerre fekvő Nagyberek zöld kapujában, Imremajorban megtalálták a megoldást.

Szinte minden műfaj megtalálható Imremajorban a Hunyady Udvar könyvtárszobájában, ahol régi és kevésbé kopott könyvek is várják új olvasóikat. Valamennyit elolvasta már valaki, majd adományként került az Imremajorban működő Majorka Alapítványhoz, mert a tulajdonosok sajnálták kidobni, vagy nem akartak begyújtani velük.

Leporolják az olvasni valót Imremajorban Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Folyamatosan érkeznek hozzánk a könyvek. A célunk az újrahasznosítás. Mindenütt tele van velük a pince, a padlás. Sajnálták őket kidobni, mert ahhoz túl nagy érték. Azzal, hogy az Alapítványnak adományozzák, támogatnak bennünket, mert a látogatóink egy jelképes összegért vásárolnak belőlük. A befolyt összeget pedig a település környezeti fejlesztéseire fordíthatjuk. Így segítünk a terület tulajdonosának a fűnyírásban, parkosításban – mondta Antics László a Majorka Alapítvány alapítója, aki a könyvekből befolyt támogatásból azt a monumentális méretű Vörös Géza festményt is felújíttatni kívánja, amelyet a festő akkoriban alkotott, amikor az ötvenes években munkaszolgálatos volt Imremajorban. A „könyvmoly” szobát egész héten látogatják az érdeklődők.

Minden műfaj megtalálható Fotó: Mészáros Annarózsa

 

– Nem először vagyunk itt, rendszeresen járunk a kézműves piacra is. Most elsősorban gyerekkönyveket válogattunk. A fiamnak egy németkönyvet, egy ókori háborúkról szólót találtunk és a nagymamának is viszünk legendás növényekről egy kiadványt – sorolta Gálhidi Zoltán, miközben a becsületkasszába dobta a könyvek jelképes árát. Azonnal felajánlotta, hogy ő is adományozna használt könyvet, ha elfogadják tőle.

–Az én ifjúsági könyveimet is szívesen elhoznám ide, mert a két fiam nem hinném, hogy lányregényekre fanyalodna – kapcsolódott a beszélgetéshez felesége.

Hétköznap is molyolnak Fotó: Mészáros Annarózsa

– Találunk valahol egy-két Kockást? – érdeklődött a képregény magazin felől az egyik nézelődő. Nem ő volt az egyetlen, aki konkrét céllal érkezett.

– Itt szoktunk nyaralni, ide mindig kijövünk, és olyankor mindig „áttúrjuk” a kínálatot. SCI-FI rajongó vagyok, találtam is egy könyvet, és nagyon örültem Moldova György szatírákat tartalmazó kötetének – mutatta friss zsákmányát Gyürüs Szabolcs, aki évente egyszer biztosan meglátogatja a „könyvmoly” elnevezésű szolgáltatást, amelynek rendszerezését hamarosan elvégzik az alapítvány munkatársai.

Tengernyi könyvet mentettek meg az enyészettől Fotó: Mészáros Annarózsa

Nem mindent adnak el

Előfordul, hogy különleges kiadványok, igazi könyvkülönlegességek érkeznek a könyvcsomagban. Ezek is gazdára várnak, viszont akad olyan, amelytől nem szívesen válik meg az alapítvány.

– Fekete István könyveit mi is gyűjtjük, így tisztelegve az író munkássága előtt. Sokszor vadászott a nagyberekben, könyveit gyakran ihlették itteni élményei. Ha egy-egy alkotása felbukkan, azt általában marasztaljuk – mondta Antics László, aki maga is Fekete István rajongó.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva