Góz Lilla | 2024.08.26. 08:00
Pedró, a vidra, akit Balogh Márta új könyvében ismerhetünk meg
Pedró mese címmel jelent meg Balogh Márta, a petesmalmi vidrapark vezetőjének új könyve. A kötetben a szakember a kis vidra gondozásának történetét meséli el.

Pedró a hetvenedik vidra, amely igazán kalandos úton került a dél-somogyi vidraparkba, és különösen közel került Balogh Márta szívéhez.

– A Séd patak medrében, sírva találták meg 2021 novemberében Pedrót. A Fehér Holló Vadmentő Alapítvány egyik munkatársa hason fekve, a patak medréből halászta ki a csöppséget, ugyanis a kis vidra olyan helyre bújt, ahol alig lehetett hozzáférni

– mesélte a petesmalmi vidrapark vezetője.

Az állat anyja feltehetően elpusztult. Pedró mindössze héthetes lehetett, amikor rátaláltak az állatmentők, és három óránként etetni kellett. Cumisüvegből táplálták.

– Eleinte nagyon félénk volt, nehezen barátkozott meg az új helyzettel.

Hamar a kedvence lett a franciaágy, nagyon szeret bemászni a párna alá és van már egy kedvenc macija is

– mesélte Balogh Márta, aki a közösségi oldalon több blogbejegyzést írt, amelyekben az állat szemszögéből mutatta be felcseperedésének történetét. – Ők vadállatok, s a természetben van a helyük. Ahhoz azonban, hogy mielőbb visszakerülhessenek a természetes közegükbe, szakember segítsége kell – emelte ki a petesmalmi vidramama.

Balogh Márta keze alatt számos kis vidra cseperedett már fel az évek során. Hetvennégy állatot tudott visszahelyezni természetes élőhelyére elkötelezett gondoskodása után.
Idén tavasszal négy kis vidrát engedtünk szabadon – mondta. – Orsika Oroszlányból került hozzám tavaly nyáron, Olivért a vízimentők hozták, Dórit és Dollyt pedig Sárszentmihályon egy olajosaknából mentették ki a munkások. Balogh Márta hozzátette: legtöbb kis védencét cumival is táplálnia kellett és átlagosan csaknem egy évig maradtak nála. A végső elengedés a Fővárosi Állat- és Növénykert szakembereinek segítségével történik természetvédelmi területen. Két állandó lakója van a petesmalmi vidraparknak; Tomi és Boni látványetetésére sokan látogatnak el.

Vidraparadicsomot alakítottak ki

Balogh Márta elmondta, bízik benne, hogy új könyve elnyeri az olvasók tetszését. Szeptember hetedikén tíz órától délután négy óráig mutatja be kötetét Petesmalomban. A Somogy Természetvédelmi Szervezet egyébként 1998-ban elsődlegesen madárvédelmi célokkal vásárolta meg Petesmalomban a közel 100 hektáros fás-tavas területet, mely az elmúlt évek alatt vidraparadicsommá nőtte ki magát.

Forrás: sonline.hu

Nyitókép: Szőke Viktória

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva