Krausz Andrea | 2024.08.06. 06:00
Saját strandon hűsölnek Fonyódon a kutyák
A kutyások paradicsoma a fonyódi fürdetőhely, ahol a négylábúak és gazdáik együtt pancsolhatnak a vízben. Szegedről például azért utazott ide egy család, hogy néhány napot együtt strandoljanak a kis kedvencükkel.

A hetek óta tartó kíméletlen kánikulát a kutyák is nehezen viselik. Nem csoda, hogy sokan közülük azonnal a vízbe ugranának, ha meglátják a Balatont. Strandolni azonban csak a kifejezetten kutyások számára kialakított partszakaszon lehet.

Ilyen a 2016 óta működő Fonyódi Kutyás Fürdetőhely, ami a legelső kutyás strand volt Balatonnál.

A kutyusoknak is jólesik a felfrissülés a Fonyódi Kutyás Fürdetőhelyen
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Betartják a szabályokat

A fürdetőhely a fonyódi kikötő szomszédságában található. A területre való belépés után azonnal feltűnik, hogy kutyusok és gazdik a legnagyobb nyugalomban élvezik a fürdőzést, napozást, játékot.

A négylábúak láthatóan jól szocializáltak. Sokan vannak, és sokfélék, de bírják az ingereket, jól neveltek.

Természetesen van házirend, és a táblákra kifüggesztett kutyás etikettet is áttanulmányozhatjuk.

Szinte perzsel a nap, a 34 fokot is eléri a kora délutáni hőmérséklet. Aki csak teheti, a fák árnyékát keresi. Előkerülnek a plédek, a strandsátrak, labdák, gumimatracok. Picurt egy fiatal pár egy felfújható matracra ülteti. Nagyon óvják a kistestű kutyát, aki a vízben bizonytalanul mozog, inkább a gumicsónakban tologatják, hűsítik.

Picúr, a hullámok királya
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

A Balatonban zajlik a pancsolás

Van, aki a lépcsős lejáróról ugrik a habok közé, van, aki csak a víz szélén, a kövezetnél szökdécsel. Másokat bevisznek SUP-pal a mélyebb részekre. Sok kutya mentőmellényt visel.

Egyébként a négylábúak kényelmét szolgálják a kétfunkciós lépcsők is: a hagyományos lépcsőfokok mellett rámpa segíti a kedvencek vízbe jutását.

Kettő az egyben: rámpa a kutyáknak, lépcsők a gazdiknak
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Azért vettek ki szállás, hogy a Fonyódon strandolhassanak a kutyájukkal

Tóth Sándorék boldog mosollyal kísérik figyelemmel kis kedvencük minden mozgását. Miután az ausztrál juhászkutyájuk már jó párszor beúszott a labdáért, ki kell jönnie a partra. A négylábú annyira élvezi a strandolást, hogy szinte vigyorogva hempereg a fűben.

Mint mondják, direkt azért utaztak Szegedről Fonyódra néhány napra, hogy itt strandolhassanak.

A Tiszánál és más helyszínen is kipróbáltak már kutyastrandokat, de ezt tartják a legjobbnak.

Nagy a terület, van büfé, mosdó és még bérelni is lehet SUP-ot vagy nyugágyat. A sok mozgást igénylő kutyussal 12 éves lányuk, Tamara foglalkozik, aki nagyon komolyan veszi a nevelést. Reggelente együtt futnak, mozognak, és Tamara végzi a kutyakiképzést is.

Tóth Tamara, és kis kedvence, a mozgékony ausztrál pásztorkutya
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

A kutyások vonattal érkeznek Fonyódra

Megtudtuk, egyre többen érkeznek vonattal a fonyódi kutyás strandra. A vasútállomás ugyanis a fürdetőhely közvetlen közelében található, ráadásul idén nyáron a MÁV megkönnyítette a kutyások utazását is: zárt doboz nélkül, csupán szájkosár és póráz használatával is lehet négylábúval utazni a balatoni InterCity és expresszjáratokon.

A strandon mind az ebeknek, mind a gazdiknak 600 forint belépőt kell fizetniük, ezen kívül a diákoknak 300 forint, a gyerekeknek pedig 6 éves kor alatt ingyenes.

A hatalmas füvesített területet végig kerítés szegélyezi, így a kutyák nem tudnak kirohanni.

A családtagnak számít a kutya, ő is szeretne strandolni
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Ingyenes parkolásra közvetlenül a bejárat mellett van lehetőség, a férőhelyeken maximum 25 kocsi tud leparkolni. A fürdőhelytől 500 méterre büfék, kutyabarát szálláshelyek és éttermek is megtalálhatóak.

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva